Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Liberec výrazně snižuje cenu roční lítačky na MHD. Nově vyjde na 3650 korun

Kdo si kupuje roční kupon na městskou hromadnou dopravu v Liberci, může se radovat. Od září totiž výrazně ušetří. Zatímco dosud stála roční lítačka 5520 korun, nově je to o skoro dva tisíce korun méně, tedy 3650. Sleva je součástí dalších změn souvisejících s nařízením vlády o zlevnění dopravy pro seniory a studenty.

To začne platit v září a studenti a senioři nad 65 let ušetří 75 procent z ceny jízdenek. Pro obce ale nastal problém, meziměstská doprava by vyšla levněji, než pár zastávek po městě. Vláda tak chce městům rozdíly kompenzovat.

Jde ale pouze o linky příměstské autobusové dopravy. A mezi ty patří i třeba tramvaj číslo 11 nebo linky, které zajíždějí do Stráže nad Nisou k Litesu. „Celé to vládní nařízení je šité horkou jehlou a je velmi pravděpodobné, že se bude metodika měnit,“ řekl náměstek primátora Tomáš Kysela.

Město přesto ceny upravuje, i když neví, co ho čeká. Některé linky chce protáhnout a zařadit je do zmíněné příměstské autobusové dopravy. „Pro nás je to logické, získáme víc kompenzací,“ dodal náměstek s tím, že zatímco tramvajová linka číslo 5 není v příměstské dopravě, linka 11 ano. „Řešením by bylo spoje pětky přesunout do jedenáctky,“ vysvětlil.

Liberec ale kromě těchto změn podstatně upravuje i cenu ročních kuponů, které zlevňuje o skoro dva tisíce. Chce tím nalákat víc cestujících, kteří dosud vůbec nejezdí, nebo si kupují měsíční kupony.

V návrhu, který šel do rady města, byly i výrazné slevy na měsíční a čtvrtletní kupony. To ale neprošlo, radní se k tomu ale nejspíš opět vrátí. V současném návrhu tak prošla spíš kosmetická změna, měsíční kupon zlevní o padesátikorunu.

Město sleva na roční lítačku vyjde ročně na zhruba osm set tisíc korun. Podle ekonomického náměstka primátora Jana Korytáře by to ale neměl být problém i díky tomu, že Busline vypověděl dopravnímu podniku smlouvu, kterou Změna dlouhodobě kritizovala. „Problém s Buslinem je teď snad vyřešený a my si konečně můžeme dovolit vlastním občanům poskytovat slevy tak, aby tu nebylo nejdražší jízdné v republice,“ řekl.

Roční kupon ale zatím nebude možné koupit na splátky. „Je nám jasné, že řada lidí si takový výdaj nemůže dovolit. Zatím to v první etapě není v plánu, technicky to ale možné je," dodal.

Roční kupon ale využívá zhruba 15 procent cestujících.

Autoři | Foto

Štítky MHD, Liberec, sleva, jízdné, dpmlj, doprava, Jan Korytář, BusLine, Stráž nad Nisou, městská hromadná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec výrazně snižuje cenu roční lítačky na MHD. Nově vyjde na 3650 korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.