Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

IDOL čekají velké změny, platit budete moci kartou i mobilem

Odbavovací systém projde výraznou modernizací. Kraj chce sjednotit systém v hromadné dopravě ve všech velkých městech a usnadnit tak lidem cestování. Plánovaný projekt se pohybuje okolo dvou milionů korun.

Částka 2 153 000 korun zahrnuje vytvoření projektové dokumentace i samotnou implementaci nových zařízení. Výrazná změna je podle hejtmana Libereckého kraje nutná. „Stávající odbavení funguje už přibližně deset let a bohužel je zastaralé,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Kraj se snaží držet krok s moderní dobou a přizpůsobit se aktuálním trendům. Dle vize by modernizovaný projekt sice zachovával Opuscard, zároveň by ovšem lidem umožňoval platit za jízdu mobilem nebo platební kartou.

Nezmizí ovšem ani tradiční papírové jízdenky. „Chceme cestujícím umožnit vybrat si takový způsob platby, který pro ně bude nejpříjemnější. Nechceme ovšem ani znevýhodnit osoby, které si s moderní technikou tolik nerozumí,“ dodal Půta.

Sjednotí se odbavování ve velkých městech

Výrazně ulehčit by se mělo i lidem, kteří cestují z jednoho města do druhého. Alespoň ve velkých městech plánuje kraj zapojit jednotná zařízení pro odbavování. „Finanční zdroje poskytneme pro odbavovací zařízení v České Lípě, Turnově, Jablonci i Liberci,“ sdělil náměstek hejtmana Marek Pieter.

Aktuálně je modernizace v procesu zadávací dokumentace. Ta by měla být zveřejněna do konce letních prázdnin. Kraj by chtěl touto cestou vyřešit i problémy při přestupování z regionální na městskou dopravu a celkově systém odbavování zjednodušit.

Foto Město Liberec

Štítky idol, odbavování, doprava, Liberecký kraj, opuscard, Martin Půta, Marek Pieter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

IDOL čekají velké změny, platit budete moci kartou i mobilem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.