Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Libereckém kraji budou studenti a senioři jezdit levněji i MHD

V Libereckém kraji budou od 1. září studenti do 26 let a senioři nad 65 let cestovat levněji nejen autobusy a vlaky regionální dopravy, ale také městskou dopravou v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Turnově.

Města se rozhodla k systému slev nařízenému vládou připojit, přestože dopravcům bude stát ztrátu na tržbách kompenzovat jen na linkách, které vyjíždějí za hranici města. „Slevy pro studenty a seniory platí pro všechny, využít je mohou například i zahraniční turisté," řekl specialista Korid LK Pavel Jaško.

Děti do 15 let přitom svůj věk nijak neprokazují, děti od 15 do 18 let už musí věk prokázat třeba občanským nebo studentským průkazem. Starší studenti pak musí doložit, že opravdu studují, stačí jim k tomu mezinárodní ISIC karta nebo studentský průkaz. Seniorům nad 65 let stačí k prokázání nároku na slevu jen občanský průkaz případně pas.

Slevy od 1. září

Slevy platí až od 1. září. Zatímco jednotlivé jízdenky je možné běžně koupit, podmínkou využití zvýhodněného předplatného na týden, měsíc, čtvrt roku nebo celý rok je v Libereckém kraji krajská čipová karta Opuscard, na kterou se sleva nahraje. „Zlevněné jízdenky podle nových pravidel bude možné koupit až od 1. září. To je sobota. Většina kontaktních míst v těchto dnech buď rozšíří svou provozní dobu nebo otevře, i když standardně mají o víkendu zavřeno," řekl Jaške.

V celém kraji je 16 míst, kde je možné na Opuscard slevu nahrát. V Libereckém kraji už devět let funguje integrovaný systém dopravy, do něhož je zapojena většina regionálních dopravců. Vládou nařízených slev využil Liberecký kraj i k úpravě tarifů. Výhodnější bude od září cestování s Opuscard i pro cestující bez předplatného. Ve srovnání s papírovou jízdenkou bude ta koupená s krajskou kartou zhruba o pětinu levnější. Třeba cesta z Liberce do Jablonce tak s kartou přijde na 20 korun, zatímco papírová jízdenka bude stát 25 korun.

Výhodnější předplatné

Ještě výhodnější je předplatné. To roční pro celý kraj stojí 10.000 korun, studenti a senioři nad 65 let teď zaplatí jen 2500 korun, senioři nad 70 let dokonce jen 500 korun. Své roční jízdné zlevnila od 1. září i města. V Liberci zlevní roční jízdné ze současných 5520 na 3650 korun. Stejně bude stát roční jízdenka v Jablonci nad Nisou, kde dosud cestující za roční kupón platili 4660 korun.

Držitele takového předplatného přijde denně cestování městskou dopravou v průměru na desetikorunu, studenty a seniory dokonce jen na 2,50 Kč. Ještě levnější je městská doprava v České Lípě, kde roční jízdenka přijde na 1500 korun. Zlevněnou jízdenku studenti a senioři pořídí za 375 korun, denní cestování je tak bude stát v průměru něco málo přes jednu korunu.

Autoři | Foto

Štítky doprava, mhd, jízdné, sleva, Liberecký kraj, Liberec, Jablonec nad Nisou, městská doprava, Česká Lípa, Turnov, cestování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji budou studenti a senioři jezdit levněji i MHD  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.