Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Velký zájem a dlouhé fronty. O víkendu si pro zlevněnou lítačku přišly dva tisíce lidí

Kontaktní centrum dopravního podniku v Liberci odbavilo o víkendu 1980 klientů. Důvodem velkého zájmu byly hlavně slevy pro děti, studenty do 26 let a seniory nad 65 let, kteří mohou od 1. září jezdit veřejnou dopravou se slevou 75 procent. Na nákup zlevněných jízdenek čekali v sobotu v Liberci lidé ve frontě až dvě hodiny. V neděli už bylo odbavení rychlejší, zhruba do 20 minut.

V Libereckém kraji se ke slevám připojila i městská doprava ve všech velkých městech. Mimo Liberce tak mohou studenti a senioři jezdit levněji i v Jablonci nad Nisou, České Lípě a Turnově. „My jsme fronty očekávali, ale bohužel to nešlo urychlit. Mnozí cestující navíc v té frontě stáli úplně zbytečně," řekla mluvčí libereckého dopravního podniku Martina Poršová.

Někteří cestující podle ní přišli vyměnit papírové jízdenky za nové. „Na to ale mají tři měsíce, víkend tak mohli skutečně nechat lidem, kteří nahrávali jízdné pro své děti a potřebovali to do prvního školního dne zařídit," dodala.

Ve frontách stáli senioři, ale hlavně rodiče dětí nebo studenti. „Jsem o nějakých deset, 12 tisíc korun lehčí. Šla jsem svým dětem, kterým je 15 a 16 vyřídit síťovky. Je úplně super, že můžou jezdit po celém Libereckém kraji. Loni kluk projezdil tisícovku měsíčně, teď to má za 2500 korun na rok, dcera to samé. Dělala jsem také dvěma kolegyním a sobě roční jízdenku pro Liberec, protože to vyjde levněji," řekla v sobotu Ivana Dvořáčková, která ráno čekala na otevření kontaktního místa v Evropském domě v sousedství Krajského úřadu v Liberci.

V Libereckém kraji už devět let funguje integrovaný systém dopravy, do něhož je zapojena většina dopravců. Podmínkou zvýhodněného předplatného na týden, měsíc, čtvrt roku či rok je krajská čipová karta Opuscard, na kterou se nahraje. V kraji je 16 kontaktních míst, kde je možné předplatné zakoupit a nahrát.

O víkendu jich bylo otevřeno 11, z toho tři v krajském městě. Největší nápor byl na terminálu MHD. Liberec a Jablonec totiž zároveň od 1. září zlevnily roční tarif na 3650 korun, ještě před týdnem by za něj cestující v Liberci zaplatil 5520 korun a v Jablonci 4660 korun.

Autoři | Foto David Třešňák

Štítky MHD, Liberec, sleva, jízdné, dpmlj, Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velký zájem a dlouhé fronty. O víkendu si pro zlevněnou lítačku přišly dva tisíce lidí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.