Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Jablonecku a Semilsku bude dalších deset let jezdit BusLine

Regionální dopravu na Semilsku a Jablonecku budou i v příštích letech zajišťovat autobusy BusLine. Firma zvítězila ve veřejné soutěži. Liberecký kraj ale dostal jen dvě nabídky, ta druhá od společnosti Okresní autobusová doprava Kolín byla v obou oblastech vyšší než byla maximálně přípustná cena, takže ji vyřadil. Obě zakázky tak získala společnost BusLine LK, která tam v současnosti jezdí.

Na Jablonecku jde o zakázku na zajištění 2,013 milionu kilometrů ročně, kde byla maximální cena stanovena na 37,12 Kč za kilometr. Podle náměstka hejtmana pro dopravu Marka Pietera (Starostové pro Liberecký kraj) BusLine LK nabídl 36,60 Kč za kilometr, když aktuálně tam stejně jako na sousedním Semilsku jezdí za 36,39 Kč.

Rozsah dopravy na Semilsku je zhruba dvojnásobný - 4,123 milionu naježděných kilometrů. Zadání připouštělo cenu maximálně 37,35 Kč za kilometr. BusLine LK nabídl 35,60 Kč, tedy méně než za kolik v oblasti jezdí nyní. Celkově tak kraj dopravce získal za 2,205 miliardy korun.

Zakázku na východní regiony Jablonecko a Semilsko vypsal kraj na deset let se zahájením 20. dubna 2019. „Na základě doporučení odborníků jsme oblast rozdělili na dvě, abychom snížili vstupní náklady a soutěž otevřeli co největšímu počtu dopravců," řekl hejtman Martin Půta. Jak se ale ukázalo, žádný zásadní vliv na zájem to nemělo. Důvodem je zřejmě krátká doba, kterou také těsně před vypršením lhůty pro podání nabídek jeden dopravce napadl.

Krátká lhůta byla ale důsledkem rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten rozhodl, že současná smlouva s dopravcem musí skončit 19. dubna 2019. Kraj tak musel soutěž urychlit. Na Liberecku a Českolipsku musí kraj zajištění nového dopravce vyřešit do 1. ledna 2020.

Autoři | Foto Busline

Štítky Liberecký kraj, BusLine, autobusy, okres Jablonec nad Nisou, okres Semily, doprava, Kolín, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Jablonecku a Semilsku bude dalších deset let jezdit BusLine  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.