Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Od listopadu je lepší mít přezuto. Na čtrnácti silnicích musíte mít zimní pneumatiky

Už čtvrtým rokem by měli řidiči od listopadu do března jezdit na zimních pneumatikách. O to více v Liberci a okolí, kde bývá zima horší, než v jiných oblastech. Na čtrnácti silnicích v Libereckém kraji jsou zimní pneumatiky dokonce povinné a policisté se na to opět zaměří.

Zákon hovoří o tom, že zimní pneumatiky na označených silnicích musíte mít v případě, že je na silnici námraza, led nebo vrstva sněhu a také ve chvíli, kdy by k tomu brzy mohlo dojít.

Za porušení povinnosti použít za stanovených podmínek zimní pneumatiky mohou policisté řidiči uložit pokutu příkazem na místě ve výši do dva tisíce korun. Ve správním řízení hrozí sankce v rozmezí od 1500 - 2500 korun. „Pokud by další jízdou na nevyhovujících pneumatikách mohlo dojít k ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, jsou policisté navíc za splnění určitých podmínek oprávněni zakázat řidiči další jízdu,“ upřesnila Lenka Dvořáková z liberecké policie.

Úseků, kde musí řidiči mít zimní výbavu, je v kraji čtrnáct. V Libereckém kraji jsou takto označeny většinou silnice třetí třídy, ale je mezi nimi také několik úseků silnic druhé třídy. Zimní výbava je od listopadu povinná třeba na silnici 290 z Desné na Souš a na stejné silnici také z Bílého Potoka na Smědavu. Zimní výbavu musí mít na svých vozech motoristé i na frekventovaných krkonošských silnicích 286 z Vítkovic na Horní Mísečky a 294 z Rokytnice nad Jizerou do Vítkovic.

Přehled úseků se značkami ZIMNÍ VÝBAVA v Libereckém kraji

Semilsko

II/294 Rokytnice nad Jizerou - Vítkovice
II/286 Vítkovice - Horní Mísečky
III/28620 Jestřabí v Krkonoších – Rezek
III/28624,28626 Dolní Štěpanice - Benecko-Mrklov
III/0143 Buřany - Františkov
III/0144 Bratrouchov – Bratrouchov
III/0146 Stromkovice - Stromkovice
III/29056 Paseky nad Jizerou - Paseky nad Jizerou

Jablonecko

III/29018 Dolní Kořenov - Horní Polubný
III/29019 Kořenov Jizerka - Jablonecko
III/29022 Josefův Důl – Hrabětice
II/290 Desná - Souš

Liberecko

II/290 Bílý Potok - Smědava
III/2904 Mníšek - Raspenava

Autoři | Foto

Štítky zimní výbava, Liberecký kraj, pneumatiky, silnice, Liberec, Vítkovice, okres Jablonec nad Nisou, Rokytnice nad Jizerou, Desná, Kořenov, Paseky nad Jizerou, Bílý Potok

Od listopadu je lepší mít přezuto. Na čtrnácti silnicích musíte mít zimní pneumatiky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.