Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Liberec chystá loučení s tramvajemi, jež nikde jinde už nejezdí

Liberecký dopravní podnik chystá rozloučení s tramvajemi T2R, které nikde jinde ve světě už v pravidelném provozu nejezdí. Na meziměstskou linku mezi Libercem a Jabloncem je naposledy nasadí v sobotu dopoledne.

„Protože očekáváme značný zájem, budou vozy, které běžně jezdí na lince jako sóla, nasazeny v soupravě," uvedla tisková mluvčí dopravního podniku Martina Prošová. Na odpoledne podle ní chystají zvláštní jízdy pro dopravní fandy, zájem o ně byl velký. „Rezervace maximálních 130 možných účastníků byly naplněny během čtyřiadvaceti hodin. Akce se zúčastní odborníci a fandové nejen z celé republiky, ale také ze Slovenska, Německa, Polska, Francie i Ruska," dodala.

Typ T2R je modernizací tramvají T2 vyráběných společnostmi Tatra Smíchov a ČKD Stalingrad, těch bylo v letech 1955 až 1962 vyrobeno 771. Do Liberce bylo v letech 1960 a 1961 dodáno 14 vozů T2 a v letech 1965 až 1971 přibylo dalších devět z likvidovaného tramvajového provozu v Ústí nad Labem.

Provoz tramvají T2 byl v Liberci ukončen v roce 1988. Osm vozů v podobě typu T2R se na liberecké tratě vrátilo v letech 1995 a 1996. „Jednalo se o vyřazené vozy z Ostravy, které však byly v lepším technickém stavu než v Liberci provozované mladší T3. Důvodem pro pořízení byl dočasný nedostatek tramvají způsobený odesíláním libereckých tramvají na modernizace," uvedla Poršová.

Poslední dvě tramvaje T2R prošly v Liberci v roce 2006 velkou prohlídkou a díky tomu se podle Poršové staly unikáty, posledními vozy svého druhu v pravidelném provozu na světě. „Ostatní byly zlikvidovány s výjimkou dvou, které byly předány do Plzně a Ústí nad Labem," dodala Poršová.

Autoři | Foto DPMLaJ

Štítky MHD, tramvaje, Liberec, T2R, Jablonec, ČKD, Ústí nad Labem, Německo, Rusko, Francie, Polsko, Slovensko, Smíchov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chystá loučení s tramvajemi, jež nikde jinde už nejezdí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.