Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Z Libverdy do Raspenavy neprojedete ani během zimních měsíců

Kvůli zpoždění nebudou moci řidiči v zimě projet silnicí třetí třídy vedoucí z Raspenavy do Libverdy. Důvodem je kritický stav nábřežní zdi, o kterém při přípravě projektu nikdo nevěděl.

V Libereckém kraji zůstane přes zimu pro motoristy uzavřená silnice třetí třídy z Raspenavy do Lázní Libverda. Důvodem je havarijní stav nábřežní zdi, řekl vedoucí odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp. Většina rekonstrukcí silnic v kraji bude hotová nejpozději v prosinci a komunikace budou v zimě plně průjezdné.

Už na konci listopadu skončí práce na silnici v Jablonném v Podještědí, kde se pracuje už druhý rok. Stavbaři a také archeologové se tam znovu vrátí na jaře. Hotová měla být už letos i oprava silnice z Raspenavy do Lázní Libverda, práce se tam ale protáhly. „Tam, když se začalo stavět, ukázalo se, že je v havarijním stavu nábřežní zeď, kterou projektant v době projektování prací nepředpokládal, a tak ji neřešil. Stavba se tak musela přerušit a musí se ta zeď naprojektovat. Silnice se zatím nedá zprůjezdnit,“ řekl Čáp.

Práce na opravě komunikace budou pokračovat v příštím roce. Úsek se ale dá objet, takže by to podle Čápa velké dopravní komplikace způsobit nemělo. Za přispění dotací z evropských fondů a s využitím vlastních prostředků kraj letos do obnovy svých silnic druhých a třetích tříd investoval 923 milionů korun.

Dokončit nestihne ani rekonstrukci opěrné zdi silnice třetí třídy z Tanvaldu do Albrechtic v Jizerských horách, kde podle Čápa stavbaři zjistili nestandardní dobetonování části opěrné zdi, které zasahovalo do komunikace, a navíc narazili na skálu. Stavba musela být dvakrát přerušena. Protože by se práce protáhly až do zimy, stavbaři práci přeruší a komunikaci na zimu provizorně zprůjezdní.

„Oprava bude dokončena na jaře příštího roku,“ dodal Čáp. Až v příštím roce skončí také rekonstrukce mostu přes Mlýnský potok v Železném Brodě na Jablonecku. Na frekventované silnici 292 z Železného Brodu na Semily dokončila firma SOVIS CZ výstavbu nového mostu už v říjnu, ten původní byl v havarijním stavu.

„Most ale dostane ještě červený protiskluzový povrch. Kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám to už ale nebylo možné dělat teď na podzim,“ řekl Čáp. Most je ale plně průjezdný. Podobně budou podle něj ještě v příštím roce pokračovat práce na silnici třetí třídy v Chuchelně.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky doprava, silnice, Raspenava, Libverda, zima, Liberecký kraj, rekonstrukce, Lázně Libverda, Jablonné v Podještědí, Železný Brod, SOVIS CZ, a.s.

Z Libverdy do Raspenavy neprojedete ani během zimních měsíců  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.