Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jablonné bude od prosince po roce a půl znovu průjezdné

Jablonné v Podještědí bude od prosince pro automobily znovu průjezdné. Práce na rekonstrukci průtahu městem mají v pátek skončit. Zmizí rozkopané ulice i semafory, které ještě dnes komplikovaly provoz. Stavbaři se ale do města spojeného se životem patronky Libereckého kraje svaté Zdislavy vrátí na jaře, kdy budou rekonstruovat náměstí. Hotovo by mělo být koncem července. Všechno ale může ještě zkomplikovat archeologický průzkum.

Rekonstrukce krajské silnice 270 v Jablonném začala už loni v létě obnovou vodovodů a kanalizací. Akce za více než 43 milionů korun letos pokračovala na dvou úsecích. Hotová je rekonstrukce silnic na příjezdu od Liberce k náměstí a od náměstí směrem na Mimoň. „Pravděpodobně ale nebudou na zimu hotové finální povrchy, ty se budou dodělávat až na jaře," řekl ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.

Od začátku komplikace

Pokud by dodavatel nestihl práce dokončit včas, hrozilo by mu podle něj, že bude muset zimní údržbu zajistit na vlastní náklady. „I to je pro něj motivace," dodal ředitel krajské správy silnic.

Stavbu od začátku provázejí komplikace. Mimo jiné se podle Růžičky ukázalo, že plynové potrubí není v takové hloubce, v jaké by mělo být, a tak ho stavbaři několikrát poškodili. Rekonstrukce také musela jít do větší hloubky, než se původně počítalo. „Při stavbě se zjistilo, že je zde neúnosné podloží, našlo se tu velké množství jílu, takže se muselo jít až do hloubky 110 centimetrů, původně se podle projektanta počítalo, že bude stačit 60 centimetrů," doplnil vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Na některých místech odhalili stavbaři navážky, které také bylo nutné nahradit kvalitnějším materiálem.

Jablonné a archeologové

Jablonné patří v kraji k nejcennějším lokalitám s městským osídlením doloženým už z poloviny 13. století. Celé staré město bylo uzavřeno v hradbách a jeho plocha je několikanásobně větší než v posledních letech zkoumaná města Frýdlant nebo Český Dub. Při rekonstrukci silnice už podle archeologa Petra Brestovanského odhalili pozůstatky dřevěných staveb pravděpodobně ze 13. století, dřevěného vodovodu, kamenného trativodu nebo původních vstupních bran do opevněného města. Našli i zbytky gotických oken či portálů a mince z napoleonských dob. Největší nálezy ale čekají příští rok na náměstí.

Autoři | Foto Jablonné v Podještědí

Štítky Jablonné, doprava, rekonstrukce, uzavírka, Jablonné v Podještědí, silnice, Liberecký kraj, Zdislava, Liberec, Mimoň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonné bude od prosince po roce a půl znovu průjezdné  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.