Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve veřejné dopravě stále mnoho lidí platí hotovostí, i když je to nevýhodné

Podle informací Koordinátora veřejné dopravy Libereckého kraje (KORID LK) přibylo cestujících využívajících veřejnou dopravu. Zároveň se ale zvýšil i počet osob platících hotovostí, a to i přes výrazné slevy na kartu Opuscard.

K velkým změnám v cenách jízdného po celém kraji došlo na začátku září. Od té doby se zvýšil počet cestujicích přibližně o jedenáct procent. Ačkoli používání bezkontaktní karty s sebou přináší mnoho výhod, spousta lidí dává přednost koupi papírové jízdenky.

„Počet platících hotově osciluje přibližně mezi třiceti a čtyřiceti procenty. Je to poměrně zvláštní,“ uvedl Jiří Hruboň, ředitel KORIDu LK. Zájem o cestování s klasickou jízdenkou připisuje Jiří Hruboň konzervatismu cestujících. „Pořád se setkávám s tím, že maminka dá svému dítěti raději každý den desetikorunu, než by mu zařídila kartu,“ sdělil.

Ačkoli nárůst lidí platících hotově nebyl dramatický, bude muset kraj na tyto cestující myslet i do budoucna, kdy by se mělo razantně modernizovat odbavovací zařízení. „Pravděpodobně s tím budeme muset počítat, i když budeme zavádět nové formy odbavování,“ dodal Hruboň.

Přesto některé lidi zlákaly výrazné slevy i rozšíření škály časových kuponů na den, týden, měsíc, 90 dnů a celoroční relační jízdenku na 366 dnů. Odbavování pomocí bezkontaktní karty je navíc rychlejší. Od zavedení slev se zvedl počet cestujících o 11 procent, zároveň ovšem o 13 procent poklesly tržby, o vyrovnání by se měl postarat stát.

V příštím roce by k podobně výrazným změnám v IDOLu docházet nemělo.

Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky doprava, MHD, hotovost, platba, veřejná doprava, Liberecký kraj, hotové peníze

Ve veřejné dopravě stále mnoho lidí platí hotovostí, i když je to nevýhodné  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.