Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Valná hromada, na které se změnilo řízení dopravního podniku, platí. Rozhodl o tom soud

Liberecký krajský soud tento týden zamítl návrh Jablonce na neplatnost květnové valné hromady Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce (DPMLJ). Liberec na ní jako většinový akcionář prosadil změnu stanov, jejímž smyslem bylo jiné řízení podniku. Jablonec změnu odmítal.

Místopředseda představenstva DPMLJ Martin Pabiška uvedl, že rozhodnutí soudu není pravomocné a dopravní podnik vyjednává s Jabloncem o ukončení sporu. „Abychom vyřešili právní nejistotu, kterou v podstatě od podání žaloby dopravní podnik nese," řekl. To potvrdil i jablonecký primátor Milan Kroupa (ANO). „Dohodli jsme se s vedením liberecké radnice, že ve sporu dále pokračovat nebudeme."

Německý model

Dopravní podnik je největší společností ve vlastnictví Liberce, sousední Jablonec je menšinovým vlastníkem s 0,38 procenta akcií. Rozhodnutím květnové valné hromady DPMLJ přešel na takzvaný německý model, kdy v představenstvu jsou manažeři a politici jen v dozorčí radě. Jablonec od počátku s touto změnou nesouhlasil. Obával se oslabení své pozice v dopravním podniku.

Předchozí vedení Jablonce ale podalo žalobu hlavně kvůli pochybnostem o správném svolání valná hromady. Podle Pabišky soudce sice uznal, že ke svolání nedošla zcela v souladu se zákonem, návrh Jablonce přesto zamítl. „To znamená, že důvody, které předkládala protistrana, nebyly natolik závažné, aby soud vyhlásil neplatnost valné hromady konané 24. května," dodal.

Nové řízení dopravního podniku

Změnou stanov se mimo jiné snížil počet členů představenstva DPMLJ z devíti na tři. Od června je složený z nepolitiků Michala Zdeňka, Martina Pabišky a Václava Sosny, které vybralo předchozí vedení Liberce. Způsob jejích výběru kritizovala část tehdejší liberecké opozice. Poukazovala na to, že se nekonalo klasické výběrové řízení. Vedení Liberce představenstvo vybralo z několika vytipovaných kandidátů.

Autoři | Foto

Štítky soud, MHD, DPMLJ, Liberec, Jablonec, dopravní společnost, valná hromada, Krajský soud v Ústí nad Labem, Milan Kroupa, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Valná hromada, na které se změnilo řízení dopravního podniku, platí. Rozhodl o tom soud  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.