Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec chce od Jablonce dvakrát víc peněz na tramvajovou trať mezi městy

Liberec chce od Jablonce dvakrát víc peněz na zajištění provozu tramvajové tratě, která spojuje obě města. Ročně by mělo jít zhruba o 22 milionů korun. Platnost současné smlouvy vyprší na konci letošního roku. Provoz na trati by ale podle náměstka libereckého primátora Jiřího Šolce (SLK) neměl být ohrožen, i když se města do té doby nedohodnou.

„Po 1. lednu 2019 tramvaje vyjedou," řekl Jiří Šolc. „Musí to tak být i proto, že trať byla rekonstruovaná za peníze z evropských strukturálních fondů. My jsme se zavázali k nějakému počtu četnosti spojů, takže musíme jezdit, i kdybychom nechtěli, další dva roky," uvedl.

Jednání probíhají

Liberec s Jabloncem spojuje tramvajová trať od roku 1955, podle Šolce jednání s novým vedením Jabloncem vzešlým z podzimních komunálních voleb o výši úhrad probíhají. To potvrdil i jablonecký primátor Milan Kroupa (ANO). „Aktuálně také připravujeme společné memorandum Jablonec nad Nisou - Liberec - Liberecký kraj, což je pro DPMLJ (dopravní podnik) podstatný dokument pro další provoz tramvajové linky číslo 11," uvedl Kroupa.

Memorandum bude podle něj také důležitým podkladem pro získání dotace na prodloužení tramvajové tratě v Jablonci, kde v současné době končí u Tyršových sadů. V plánu je její prodloužení přes Soukennou ulici a Dolní náměstí k připravovanému dopravnímu terminálu v Kamenné ulice.

Náklady jsou asi 100 milionů

Náklady na provoz tratě mezi Libercem a Jabloncem jsou kolem 100 milionů korun, dopravní podnik utrží asi 15 milionů korun a zbytek dostává jako kompenzaci od Liberce, Jablonce a Libereckého kraje. Liberec argumentuje při jednání s Jabloncem zpracovaným kompenzačním modelem. „Víme, kolik který kilometr stojí, víme, i po kterých katastrech tramvaj jezdí, víme, které lidi z jakých spádových oblastí obsluhuje," uvedl Šolc.

Podle tohoto modelu vychází, že Liberec by měl platit zhruba 45 milionů korun, Liberecký kraj 17 milionů a Jablonec zhruba 22 milionů. S krajem je Liberec domluvený. Šolc odhaduje, že k uzavření dohody s Jabloncem by mohlo dojít do konce února příštího roku. „Do té doby to bude fungovat ve stávajícím režimu," dodal.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky tramvaj, Liberec, Jablonec, Jablonec nad Nisou, tramvajová dráha, peníze, Jiří Šolc, Starostové pro Liberecký kraj, Milan Kroupa, Liberecký kraj, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce od Jablonce dvakrát víc peněz na tramvajovou trať mezi městy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.