Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Moderní vlaky by mohly brázdit trasy na Semilsku i Jablonecku

Libereckému kraji končí příští rok smlouva s Českými dráhami. Vlaky na některých tratích by tak mohly nahradit vozy společnosti ARRIVA.

Liberecký kraj pravděpodobně uzavře desetiletý kontrakt se společností ARRIVA vlaky, která by mohla od příštího prosince zajišťovatželezniční dopravu mezi městy Liberec a Semily nebo mezi Tanvaldem a Železným Brodem. 

„Přestože kraj původně vyjednával o možném prodloužení spolupráce s Českými dráhami o dva roky, České dráhy avizují výrazné navýšení cen. Proto jsme oslovili další dopravce a nejvýhodnější nabídku zatím obdrželi od společnosti ARRIVA,“ uvedl hejtman kraje Martin Půta.

Stávající vozy by tak na zmíněných tratích nahradily moderní nízkopodlažní vlaky. „Celkem by se mělo jednat o šest vozů, z nichž jeden je záložní,“ sdělil Pavel Balžek za KORID LK.

Kraj se dlouhodobě snaží svýšit kvalitu železniční dopravy, rozhodně ovšem nechce ukončit spolupráci se sousedními kraji. „Se sousedními regiony i nadále spolupracujeme. V budoucnu by tam mohlo například dojít k prodloužení trasy z Liberce přes Dvůr Králové až do Hradce Králové,“ komentoval náměstek hejtmana Marek Pieter.

Další výběrové řízení, tentokrát mezinárodní, by mělo rozhodnout o dopravci zajišťující vlaky mezi Libercem a Drážďany či Seifhennersdorfem. Situaci ovšem zkomplikovaly soudní spory. O novém dopravci se tak rozhodne až v příštím roce.

Foto Arriva

Štítky Arriva, vlaky, doprava, kraj, Liberecký kraj, České dráhy, okres Semily, okres Jablonec nad Nisou, Liberec, Martin Půta, Semily, Tanvald, Železný Brod

Moderní vlaky by mohly brázdit trasy na Semilsku i Jablonecku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.