Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecký kraj dá v letošním roce do rekonstrukcí silnic miliardu

Liberecký kraj dá v příštím roce do oprav a rekonstrukcí svých silnic bezmála miliardu korun. Začít by měly další velké projekty spolufinancované z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), odkud může Liberecký kraj získat zhruba 1,1 miliardy korun. Hotovo je zatím pět projektů, na dalším se pracuje. Už na jaře by měly začít práce na rekonstrukci silnice 610 z Turnova na hranice se Středočeským krajem, pro další čtyři projekty hledá kraj dodavatele.

„Podařilo se už dokončit silnici 273 z Oken na Českolipsku na hranice se Středočeským krajem, okružní křižovatky v Semilech a také ve Stráži pod Ralskem, úpravy silnice 293 v Jilemnici a první etapu silnice 270 v Jablonném v Podještědí. Na druhé etapě se pracuje, hotova by měla být v polovině příštího roku," řekl náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Už na jaře by měly začít práce v Turnově na silnici 610. Akce za více než 200 milionů korun je největším společným projektem v historii kraje. Připojily se k ní i obce Turnov, Přepeře, Příšovice, Svijany a Ohrazenice, jejichž územím silnice prochází.

Dotace pro další silnice

Dotaci z IROP už Liberecký kraj získal také pro úpravy Žižkovy ulice v Jilemnici, severozápadní obchvat Zákup a rekonstrukci silnice z Doks do Dubé na Českolipsku. Podmínky podpory splnil i projekt rekonstrukce silnice z České Lípy do Dobranova. Pro tyto projekty už kraj vypsal i soutěže na dodavatele. Peníze z programu žádá Liberecký kraj také na rekonstrukci silnice z Mimoně na hranici se Středočeským krajem a na silnici z Benešova u Semil po křižovatku s hlavní silnicí 14. O těchto projektech zatím není rozhodnuto. „Chceme začít stavět na jaře, nicméně všechny ty akce jsou na dvě stavební sezony, takže v roce 2020 bychom rádi dokončovali," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Dluh je asi sedm miliard

Liberecký kraj vlastní 2074 kilometrů silnic nižších tříd, což je 86 procent komunikací na jeho území. Podle analýzy dopravy bylo na začátku letošního roku ve výborném či dobrém stavu více než 837 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, což je 40 procent komunikací v kraji. Za přispění dotací z evropských fondů a s využitím vlastních prostředků kraj letos opravil a zrekonstruoval 95 kilometrů komunikací, což dohromady stálo 915 milionů korun. „Dluh na silnicích se ale stále odhaduje zhruba na sedm miliard korun," dodal hejtman.

Autoři | Foto

Štítky ČR, silnice, stavby, správa, Liberecký, 2019, AUDIO, FOTO, Liberecký kraj, rekonstrukce, projekt, Středočeský kraj, Turnov, Starostové pro Liberecký kraj, okres Česká Lípa, Jilemnice, Marek Pieter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj dá v letošním roce do rekonstrukcí silnic miliardu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.