Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Komplikace pro dopravní podnik. Za MHD v Jablonci bude nejspíš platit miliony navíc

Za zajištění MHD v Jablonci nad Nisou na letošní rok bude muset dopravní podnik (DPMLJ) asi zaplatit novému subdodavateli zhruba o polovinu více, než očekával. Do soutěže s předpokládanou hodnotou zakázky 65 milionů korun bez DPH se přihlásily dvě firmy, nejlepší nabídka byla 99,789 milionu korun od firmy Autobusová doprava Podbořany. Smlouva zatím uzavřena nebyla.

„V pátek se tím bude zabývat dozorčí rada, vyjádříme se k tomu až poté," řekl předseda představenstva Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce (DPMLJ) Michal Zděnek.

Nového subdodavatele pro Jablonec začal dopravní podnik hledat poté, co současný, firma Busline, vypověděl smlouvu. Platnost této smlouvy skončí letos 25. ledna. Nová zakázka byla vypsána na necelý rok, do 31. prosince 2019. Tedy na zbytek doby původně uzavřeného kontraktu s firmou BusLine. Společnost Busline smlouvu vypověděla loni v létě kvůli neuhrazeným pohledávkám, jejichž výši DPMLJ zpochybňuje. Soutěž vyhrála firma Autobusová doprava Podbořany, za kilometr chce 68,82 koruny. Nabídku s cenou 72,53 Kč/km učinila i společnost BusLine MHD, celkem požadovala 105,168 milionu korun bez daně. Nový subdodavatel by měl mít na starost všechny spoje v Jablonci, a to včetně těch, které zajíždějí do Bedřichova, Janova nad Nisou, Lučan nad Nisou, Nové Vsi nad Nisou, Pulečného a Rychnova u Jablonce.

BusLine jako subdodavatel jezdí nyní i v Liberci, na starost má zhruba 40 procent autobusových spojů. V krajském městě je ale DPMLJ schopen zajistit si autobusové linky zcela sám. V Německu kvůli tomu koupil 14 autobusů Mercedes Benz, stály ho 220 tisíc eur (5,7 milionu Kč).

DPMLJ

DPMLJ je největší společností ve vlastnictví Liberce, sousední Jablonec je menšinovým vlastníkem s 0,38 procenta akcií. Firma zajišťuje městskou dopravu v obou městech i tramvajové spojení mezi nimi. Smlouvu na zajištění MHD v Jablonci má dopravní podnik ale jen do konce letošního roku. Poté by ji měla převzít Jablonecká dopravní, kterou založilo město Jablonec.

Autoři | Foto

Štítky MHD, Jablonec, firmy, DPMLJ, Jablonec nad Nisou, dopravní společnost, městská hromadná doprava, BusLine, Autobusová doprava Podbořany, Liberec, Mercedes-Benz, Jablonecká dopravní a.s., Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komplikace pro dopravní podnik. Za MHD v Jablonci bude nejspíš platit miliony navíc  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.