Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lyžaři můžou za dopravní kolaps u Smědavy, řešením jsou jedině skibusy

Víkendové dny lákají do stopy tisíce lyžařů. Ti ale mají na svědomí dopravní komplikace, kvůli kterým se uzavřela například obec Bedřichov. Nápor běžkařů ale pociťují i u horské chaty pod Smědavskou horou.

Zdejší parkoviště totiž zejména o víkendech doslova praská ve švech. Kapacita je omezená a na mnohé přijíždějící lyžaře tak čeká rozhořčení a zklamíní, protože jim nezbývá než své auto otočit a odjet. Opakující se situace navíc plně zaměstnává místní policisty, kteří po přivolání na místo musí řešit dopravu a na ostatní záležitosti jim nezbývá čas. „Samozřejmě je to velký problém. Rok od roku se tato situace zhoršuje,“ sdělil za policisty nadporučík Milan Porubský z Obvodního oddělení Hejnice.

Skibus vyjíždí o víkendu z Hejnic na Smědavu v 9:25, 10:25, 13:25 a 16:25. Zároveň tento spoj (kromě času 10:25) jede z Frýdlantu s napojením na vlaky z Liberce.

Řešení se přitom podle starosty Hejnic přímo nabízí. Lyžaři mohou využít pro přepravu na Smědavu skibus, který je až ke stopě doveze. Nemusíte se tak bát, že z lyžování kvůli plnému parkovišti nakonec nic mít nebudou, „Autobus vyjíždí z Hejnic a jízdné stojí 25 korun.Navíc do budoucna jednáme s KORIDEM LK o navýšení autobusových spojů v dopoledních hodinách, které by všechny milovníky lyžování na místo přepravily,“ komentoval starosta Hejnic Jaroslav Demčák

Kolony uvězní autobus, policisty i případnou záchranku

Aktuální komplikovaná situace se navíc dotýká právě i zmíněných autobusů. Dlouhá kolona aut táhnoucích se od Bílého Potoka často uvězní i skibus. Bohatá sněhová nadílka navíc celou komunikaci ještě více zúžila. Někteří arogantní nebo otrlí řidiči vyřeší parkování po svém, zkrátka cestou ze Smědavy přibrzdí u kraje silnice a svůj vůz zde nechají, zákaz nezákaz. „Tím se samozřejmě vystavují možnému postihu v podobě pokuty a mohou bránit v průjezdu dalším vozům včetně autobusu i pluhu,“ vysvětloval starosta.

Podle policisty Milana Porubského si řidiči ani neuvědomují, že kolonou i parkováním po stranách komunikace nejenže porušují zákaz, ale ohrožují i průjezd složek Integrovaného záchranného systému. „Našim cílem samozřejmě není za každé okolnosti řidiče pokutovat, zde nám ale bohužel nic jiného nezbývá. I tento víkend bude na místě naše hlídka,“ upozornil policista a dodal, že jediným řešením je autobusová kyvadlová doprava. Rozšiřovat zdejší parkoviště není možné a protažení cesty dál na Souš by bylo zřejmě technicky i finančně náročné, a navíc by ukrojilo lyžařům kousek stop.

Na Smědavu mířil karavan i kamion

Není prý výjimkou, že kromě lyžařů zabloudí ke Smědavě i mnozí zahraniční řidiči, kteří mají namířeno do Krkonoš a navigace je vede tudy. „To pak přijedou, kroutí hlavou, nevěří svým očím a magistrálu si i fotí. Po cestě je přitom hned několik upozornění o uzavření silnice v zimě. Přesto jsme tu už řešili mimo jiné auto s karavanem a dokonce i kamion,“ řekl Porubský.

Starosta Hejnic apeluje na řidiče osobních automobilů, aby alespoň mysleli na spolujízdu a sdílené cestování. Do auta mohou nabrat více lyžařů, podělí se o náklady a ušetří i místo pro další vozy. 

Kapacita smědavského parkoviště je omezená

 

Foto Michael Daněk, Jaroslav Demčák

Štítky doprava, lyžaři, lyže, Smědava, zima, víkend, Hejnice, lyžař, Bedřichov, Smědavská hora, Liberec, Frýdlant

Lyžaři můžou za dopravní kolaps u Smědavy, řešením jsou jedině skibusy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.