Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jak vyřešit dopravní kolapsy v Jizerkách? Od pátku do hor pojede více autobusů

V Libereckém kraji se od února změní jízdní řády dvou autobusových linek, které zajišťují sezonní dopravu k zimním střediskům v Jizerských horách. Autobusy budou jezdit častěji do Bedřichova a na Smědavu.

„Spolu s vedením obcí Hejnice a Bedřichov sledujeme znepokojivý vývoj v individuální automobilové dopravě, která dlouhodobě přetěžuje průjezdnost komunikací a mnohdy překračuje kapacitu parkovacích míst," uvedl ředitel Koridu Jiří Hruboň.

Silný provoz způsoboval v předchozích týdnech problémy a policie musela o některých víkendech korigovat provoz již několik kilometrů před přeplněnými parkovišti. „Auta stála v zákazu zastavení nebo blokovala průjezd linkového autobusu nahoru. Protože letos jsou sněhové podmínky takové, že podél komunikace jsou obrovské sněhové bariéry, které nedovolují odstavit auto nikam jinam než na silnici," popsal před týdnem situaci na Smědavě starosta Hejnic Jaroslav Demčák.

Bedřichov je plný už ráno

Komplikovaná je situace i v Bedřichově, dvě obecní parkoviště s 270 místy auta běžkařů zcela zaplní o víkendech obvykle už před 9:00. Proto se zvýší počet spojů na autobusové lince 145 z Liberce do Bedřichova v pracovních dnech o jeden na šest a o sobotách a nedělích počet spojů stoupne z 12 na 21 za den. V kombinaci s linkou MHD číslo 18 z Liberce, kterou do Bedřichova také přiobjednává Liberecký kraj, budou mít zájemci zimních sportů nabídku dvou až tří spojů za hodinu v každém směru.

Častěji budou jezdit od 2. února i autobusy na lince 650 na Smědavu. „V případě Smědavy se jedná již o druhé posílení v této sezoně," uvedl zástupce ředitele Koridu LK Otto Pospíšil. V předchozích dvou víkendech byly z Hejnic na Smědavu v některých časech spoje posílené o druhé vozidlo. „Zvýšení kapacity vypravením dvou autobusů najednou cestující přivítali a kapacita se naplnila, ale stále to neodrazuje velké množství řidičů od volby jízdy autem, přestože se nakonec k cíli nemusí dostat," řekl Pospíšil.

Autobusů pojede dvakrát tolik

Od tohoto víkendu se počet spojů zdvojnásobí, každou sobotu a neděli pojede z Hejnic osm párů spojů místo současných čtyř. Autobusy budou jezdit z Hejnic v hodinovém intervalu od 9:25 do 16:25, ranní spoje budou navíc posílené o druhý autobus. „Posila na Smědavu je značně komplikovaná, protože autobus musí projet velmi dlouhým úsekem se zúženým profilem průjezdnosti. Spoje navíc musí navazovat na vlaky od Liberce, které jezdí v hodinovém intervalu," dodal Pospíšil.

Autoři | Foto Facebook Hejnice

Štítky Jizerské hory, Bedřichov, Smědava, autobusy, Liberecký kraj, Hejnice, Liberec, Jaroslav Demčák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak vyřešit dopravní kolapsy v Jizerkách? Od pátku do hor pojede více autobusů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.