Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nový autobusák bude podle projektu Petra Stolína. Musí ho ale upravit

Bude nový autobusák podle projektu Petra Stolína na místě současného parkoviště v Žitavské ulici, nebo ne? Město projekt představilo, jenže pak vznikl problém s územním plánem. Nové vedení projekt zastavilo, ale ve středu oznámilo, že pokračuje, bude se ale muset změnit.

Celý problém měl být v návrhu nového územního plánu, který počítá s protažením Matoušovy ulice až do Žitavské. Jenže vítězný návrh Petra Stolína by protažení ulice nedovolil. „Dohodli jsme se, že se udělá ověřovací studie, zda půjde přeprojektovat parametry parkovacího domu a změnit jeho rozměry, aby do budoucna mohla být Matoušova ulice rovná,” vysvětlil primátor Jaroslav Zámečník.

Město tedy s výstavbou nádraží a parkovacího domu nadále počítá, s úpravou souhlasil i architekt Stolín. „Je také nova situace v tom, že v původní soutěži se architekti museli vejít do úzkého pozemku, teď je ale nová situace, protože město získalo i okolní pozemky,” dodal primátor.

Dotace by neměla být ohrožena

Liberec si tak na nové nádraží bude muset počkat ještě o něco déle. Podle Zámečníka by ale neměla být ohrožena evropská dotace. „Je tu připravena částka zhruba sto až dvě stě milionů korun.”

Na výstavbě nového nádraží by se měl podílet také Liberecký kraj, který by se mohl stát i investorem celého projektu. „Pokud bude mít zájem, investorem se může stát Liberecký kraj, bylo by to vlastně i tak trochu logické,” řekl Zámečník s tím, že o tom bude kraj s městem teprve jednat.

Černá stavba

A co bude se současným, už dvacet let dočasným nádražím? O pozemky má zájem Liberecký kraj, i to je součást dohody, ke které chce dospět kraj s městem. Jde ale o černou stavbu. „Neumím si představit, že by si od nás kraj koupil pozemky s černou stavbou,” myslí si náměstek primátora Jiří Šolc. Buňky tak nejspíš bude muset odstranit město.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky atobusák, autobusová nádraží, Petr Stolín, projekt, dotace, Jaroslav Zámečník, pozemek, Liberecký kraj, Jiří Šolc

Nový autobusák bude podle projektu Petra Stolína. Musí ho ale upravit  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.