Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký kraj hostil program pro mladé a začínající řidiče

V roce 2018 zemřelo při dopravních nehodách 565 osob. Celých 92 z nich vinou mladých a začínajících řidičů do 24 let. Tři oběti přišli o život v Libereckém kraji, což je po Praze druhé nejnižší číslo. Po třech obětích eviduje také Královehradecký a Zlínský kraj. Nejvíce usmrcených vinou mladých řidičů si připsal Středočeský (19) a Moravskoslezský kraj (14).

„Začínající a mladí řidiči jsou na silnicích velmi ohrožení. Vysoké riziko účasti na nehodě s vážným nebo smrtelným zraněním je dáno kombinací různých faktorů. Problematické je zejména rozpoznání a vnímání rizika a také jeho akceptace, která vede k vyšší rychlosti, často také k nepozornosti a následným chybám. Menší zkušenosti se pak podepisují na chybném řešení krizových situací,“ říká Jan Polák, Koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje.

Mladí řidiči si mohou poměrně rychle osvojit řízení vozidla a více méně bez problémů projít základním kurzem v autoškole. I ti nejmladší ve věku mezi 15-18 lety dokonce rozumově chápou, proč je třeba dodržovat příslušné zásady chování na silnicích. Problémem není tedy neznalost, ale spíše nevyzrálost.  Nizozemská výzkumná instituce SWOV demonstruje problém na počtu ujetých kilometrů. „K tomu, aby řidič mohl samostatně zvládat vozidlo, musí v rámci přípravy najezdit minimálně 3 000 kilometrů. Vyzrálost a zkušenost však přichází výrazně později a za zkušeného ho můžeme považovat až po 100 000 kilometrech,“ říká Stanislava Jakešová, dopravní odborník Týmu silniční bezpečnosti.

Odborníci na prevenci a zvyšování bezpečnosti silničního provozu doporučují zaměřit se na několik oblastí, které pomohou mladé řidiče ochránit. Mimo jasnou a přísnou legislativu v oblasti rychlosti a alkoholu, propracovaný systém udělování řidičského oprávnění a zvyšování bezpečnosti vozidel doporučují trénovat a vzdělávat. Za potřebné také označují seznamovat s možnými riziky a jejich následky.

Jedním z programů, které se zaměřují na mladé v České republice je projekt „Nehodou to začíná“. Ten za tři  roky své působnosti  oslovil na 50 000 studentů středních škol. 13. 3. 2019 se také po třetí v Liberci, konkrétně v multimediálním sále Krajského úřadu Libereckého kraje, odehrál. „Program Nehodou to začíná jsme přivítali opět po roce v našem kraji. Práce s novými řidiči je velmi důležitá. Několik vážných nehod evidujeme bohužel i v Libereckém kraji. Proto vítám nejen tento program, ale pro letošní rok chystáme také možnost účasti mladých řidičů na dotovaných kurzech bezpečné jízdy, které budou probíhat na autodromu v Sosnové,“ uzavírá Jan Sviták, náměstek hejtmana pro rezort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Informace o chystaných kurzech a podmínkách účasti budou již během března umístěny na stránkách www.bezpecnenasilnicich.cz.

Tisková zpráva | Foto Tým silniční bezpečnosti

Štítky Liberecý kraj, tým silniční bezpečnosti, Liberecký kraj, Praha, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj, Jan Sviták, Česko

Liberecký kraj hostil program pro mladé a začínající řidiče  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.