Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zpoplatnění silničních úseků? Kraj chce u Jestřebí nulové mýto

Jak předeslal ministr dopravy Dan Ťok v minulém roce, samosprávy by si měly rozhodnout, na kterých úsecích silnic 1. třídy by se nemělo platit mýtné. Liberecký kraj nyní žádá o zavedení tzv. nulové sazby mýta na úseku silnice první třídy č. 38.

Jedná se o úsek od obce Jestřebí na Českolipsku směrem na Mladou Boleslav až po hranici kraje. Důvodem je snaha ochránit další místní komunikace. Podle hejtmana by totiž v případě zavedeného mýta hrozilo, že nákladní automobily budou úsek objíždět. „V případě zavedeného mýtného by došlo k nárůstu dopravy na silnicích druhé a třetí třídy, které ale nejsou pro takový provoz technicky ani stavebně uzpůsobené,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Mýto se vztahuje na vozidla, jejichž největší povolená hmotnost přesahuje hranici 3,5 tuny.

V praxi by to znamenalo, že systém evidující kamiony a nákladní vozidla by sice fungoval, mýto by se ale neplatilo. Úseky, kterých se týká zpoplatnění, bude v první polovině dubna projednávat Rada Asociace krajů ČR.

Proti zavedení mýtného na trase z Turnova na hranici kraje u Ktové kraj nic nenamítá. Zde údajně náhradní objízdná trasa, kterou by vozidla mohla využít, není. „Věříme, že ministerstvo dopravy dostojí všem svým slibům a vyhoví krajům v podobných případech,“ dodal Půta. 

 

Foto MDČR

Štítky mýto, silnice, Jestřebí, mýtné, Dan Ťok, Liberecký kraj, Martin Půta, Mladá Boleslav, okres Česká Lípa, Asociace krajů České republiky, Ministerstvo dopravy České republiky

Zpoplatnění silničních úseků? Kraj chce u Jestřebí nulové mýto  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.