Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Rychlé železniční spojení Liberce s Prahou podle studie není možné, kraj to ale odmítá

Není žádnou novinkou, že Liberecký kraj se snaží zlepšit železniční dopravu z Liberce do Prahy. Zatím se ale nepodařilo ideální řešení najít. Podle studií proveditelnosti totiž není možné utvořit takové napojení, jaké kraj požaduje.

Cílem vedení kraje je vytvořit takové spojení, aby cesta z Liberce do hlavního města netrvala déle než hodinu. Současný stav je totiž dle hejtmana naprosto tristní. „Současné železniční spojení Prahy s Libercem je stejné jako před sto lety. Doba jízdy trvá přes dvě a půl hodiny,“ říká hejtman Martin Půta a srovnává čas s cestováním v roce 1938. Už tehdy se totiž do Prahy dostali lidé vlakem zhruba za stejnou dobu jako dnes.

Docela smutné, že? Jenže ono to není tak jednoduché. Podle studie proveditelnosti ale není možné takový spoj vytvořit. „Liberecký kraj obdržel již několikátý výstup této studie, ke kterému nyní může připravit připomínky. Studie se zaměřila zejména na úsek Praha - Mladá Boleslav. Spojení mezi hlavním městem a Libercem prý není proveditelné,“ vysvětluje mluvčí kraje Filip Trdla.

Liberec je přitom jediné krajské město, které nemá vlakové spojení s Prahou zafinancované ministerstvem dopravy. „Potřebujeme místo analýz a studií už jasné rozhodnutí o konkrétní investici,“ komentuje hejtman. Kraj tak na Správu železniční dopravní cesty, která nechala studii provést, zašle hned několik připomínek. Ty se týkají například porovnání investičních a provozních nákladů.

Foto pixabay.com

Štítky železnice, doprava, vlak, Liberec, Praha, Liberecký kraj, Martin Půta, Správa železniční dopravní cesty, Mladá Boleslav

Rychlé železniční spojení Liberce s Prahou podle studie není možné, kraj to ale odmítá  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.