Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Alkohol u cyklistů policie netoleruje. Bruslaři jsou na tom podle zákona jinak

Cyklostezky jsou v posledních dnech nacpané k prasknutí. Lidé vyjíždějí na kolech, kolečkových bruslích či koloběžkách, a na výletě si dají jedno nebo dvě piva na osvěžení a vyrazí zpět. Kolaři si bohužel musí dopřát pivo nealkoholické, jak je to ale u bruslařů?

Stejně jako u řidičů aut či motorek, tak i u cyklistů je tolerance alkoholu nulová. „U cyklistů se požití alkoholu řeší v přestupkovém řízení, ve správním řízení hrozí cyklistovi pokuta ve výši 20 až 50 tisíc korun, vysvětlila policejní mluvčí Lenka Krausová. O řidičák ale cyklista přijít nemůže. 

Bruslař jako chodec

Kromě cyklistů ale potkáme na stezkách také bruslaře nebo v poslední době oblíbené koloběžky. Zatímco u kolařů mají téměř všichni jasno, s alkoholem na kolečkových bruslích a koloběžkách už si lidé jistí nejsou. „To je stejné pravidlo, jako když pojedu na kole, ne? Podle mě teda pít nesmím,“ je přesvědčená Petra Krejcová z Budějc. Miroslav Cejn je ale jiného názoru. „Proč bych nemohl pít? Nejedu po silnici a brusle snad ani nejsou považovány za dopravní prostředek, ne?“ říká.

Zákon ale mluví jasně. „Bruslař se z pohledu zákona považuje za chodce, pokud pod vlivem alkoholu způsobí škodu na majetku či újmu na zdraví, v tomto případě je pak postihován, a to buď v přestupkovém, nebo trestním řízení, záleží na tom, čeho se konkrétně dopustil,“ uvedla KrausováJízda na koloběžce je podle ní naopak posuzována stejně, jako jízda na kole.

Nikoho nezranit

V případě, že si tedy na kolečkových bruslích dáte pár piv, nehrozí vám sice žádný trest, musíte si ale dát pozor, abyste nikoho nezranili. „Jízdu na bruslích, na kole či koloběžce pod vlivem alkoholu z hlediska bezpečnosti své a ostatních, rozhodně nedoporučujeme, a to bez ohledu na to, zda člověku pokuta hrozí, či ne,“ apeluje policejní mluvčí.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky cyklista, bruslař, alkohol, policie, pivo, kolečkové brusle, Lenka Koloušková

Alkohol u cyklistů policie netoleruje. Bruslaři jsou na tom podle zákona jinak  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.