Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj vydal souhlasné stanovisko k nové silnici do Dětřichova, Děti Země ale moc nadšené nejsou

Krajský úřad zveřejnil souhlasné stanovisko EIA k plánované výstavbě nové silnice první třídy č. 13 mezi Dětřichovem a Krásnou Studánkou. Klub za udržitelnou dopravu - Děti Země ale příliš spokojení se stanoviskem nejsou. Proti výstavbě silnice jsou i některé obce.

Vydáním stanoviska o vlivu na životní prostředí se plánovaná silnice zase o kousek přiblížila k možné realizaci. Podle ekologů z řad Dětí země by bylo ale smysluplnější opravit a modernizovat současnou vozovku, než budovat úplně novou. Náklady na výstavbu nové silnici o délce přibližně 8,5 kilometru se pohybují okolo 1,27 miliardy korun.

Krajský úřad vypracoval variantu oprav současné vozovky, u té se ale sešlo více negativ než u výstavby nové silnice. „I když porovnání varianty s modernizací bylo provedeno aspoň dodatečně, výsledky jsou zavádějící, neboť vylepšení stávající silnice získalo absurdně více negativních bodů, než má stávající kritizovaná silnice, přičemž nová silnice měla v průměru dokonce stejný počet bodů jako ta současná. Navíc chybělo podrobnější zdůvodnění udělování bodů,“ vysvětlil Miroslav Patrik, předseda ekologické organizace Děti Země. Podle Patrika tak chybí dostatečné podklady, které by prokazovali, že nová silnice bude pro lidi a přírodu opravdu lepší, než modernizace té stávající.

Stavba silnice mezi Dětřichovem a Krásnou Studánkou by se měla uskutečnit v letech 2021 až 2024. Měla by měřit 8,52 kilometru a její šířka by měla být 11,5 metru.

Dětem Země se nezdá ani posouzení vlivu na povrchové a podzemní vody. „Největším rizikem je totiž její vliv na zdroj pitné vody ve studních místních obyvatel a ve vrtu M-1 vodovodu pro obce Mníšek, Nová Ves a Oldřichov a také na ochranné pásmo pitné vody estakádou délky 740 metrů v obci Nová Ves,“ uvedl Klub za udržitelnou dopravu v tiskové zprávě.

Boj o silnici nekončí

Obec Nová Ves i Mikroregion Jizerské podhůří jsou tak proti stavbě vozovky. „Stále budeme bojovat proti,“ sdělila redakci starostka obce Nová Ves u Liberce Renata Hajnová. Podle ekologů je nyní možné, že dojde na odpor proti stavbě silnice. „Lze proto očekávat, že proti stanovisku EIA se bude brojit v navazujících řízeních a možná i u soudu,“ uveřejnila ekologická organizace.

Aby se stavba, navazující na přeložku silnice I/13 mezi Stráží nad Nisou a Krásnou Studánkou, v budoucnu rozjela, musí získat ještě stavební povolení a územní rozhodnutí. V rámci záměru by mělo dojít i k přestavbě současného kruháče, výstavbě osmi mostů, protihlukových stěn a ve velkých stoupáních by neměly chybět přídatné jízdní pruhy pro možnost předjíždění.

Foto pixabay.com

Štítky silnice, Dětřichov, Krásná Studánka, EIA, kraj, Děti Země, stavba, Liberec XXXI-Krásná Studánka, Miroslav Patrik

Kraj vydal souhlasné stanovisko k nové silnici do Dětřichova, Děti Země ale moc nadšené nejsou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.