Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Libereckém kraji při nehodách od začátku roku zemřeli tři lidé

Za leden až květen letošního roku byla Policie ČR v Libereckém kraji volána k celkem 1 891 dopravním nehodám. To představuje sice meziroční nárůst o celých 199 nehod, následky však byly nižší. O život na silnicích v Libereckém kraji přišli tři lidé, 20 osob bylo těžce zraněno. Došlo k 377 lehkým zraněním.

„Oproti stejnému období roku 2018 evidujeme výrazný pokles následků dopravních nehod. Do konce května evidujeme o 4 usmrcené osoby méně. O celých 20 klesl také počet těžce zraněných. Počet lehce zraněných se drží na zhruba stejné úrovni,“ uvádí Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje.

Nejvíc vážných nehod na Liberecku

Nejvíce nehod s vážnými následky stále eviduje Liberecko. Celkem v tomto okrese došlo k 802 nehodám, při kterých bylo 10 lidí těžce zraněno. Následuje Českolipsko s 539 nehodami, jedním usmrceným a 5 těžce zraněnými. Na Semilsku evidují 264 dopravních nehod, 2 usmrcené a 2 těžce zraněné osoby. Jablonecko hlásí 286 nehod a jednu těžce zraněnou osobu.

Meziročně více nehod o 87 případů zavinili v Libereckém kraji řidiči motorových vozidel – celkem 1 373. Zvěř a domácí zvířata byly označeny za viníky u 422 nehod. Zde evidujeme výrazný nárůst o 110 případů. Řidiči nemotorových vozidel zapříčinili 33 nehod a chodci 19 nehod. V 24 případech byla na vině závada pozemní komunikace. Alkohol či drogy asistovaly u 72 nehod. To je ve srovnání s předchozím rokem méně o 7 případů.

Preventivní programy

V Libereckém kraji probíhá v současné době řada preventivních programů. Liberecký kraj, Tým silniční bezpečnosti a další partneři se věnují především dopravní výchově dětí. Letos již společně realizovali přes 50 akcí ve školách a školkách. Kraj společně s Policií a Týmem silniční bezpečnosti také realizuje další kurzy pro motocyklisty, nebo např. seminář pro učitele autoškol. 

„Aktivit v oblasti BESIP máme i letos tradičně mnoho. Hodně energie věnujeme dopravní výchově dětí. Letos se chceme opět také vrátit k dotovaným kurzům pro mladé a začínající řidiče,“ doplňuje Jan Sviták, náměstek hejtmana pro rezort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Tisková zpráva | Foto HZSLK

Štítky nehody, Liberecký kraj, tým silniční bezpečnosti, havárie, dopravní nehoda, Policie České republiky, Jan Sviták, BESIP, okres Česká Lípa, okres Semily, okres Jablonec nad Nisou

V Libereckém kraji při nehodách od začátku roku zemřeli tři lidé  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.