Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Liberci a Jablonci od neděle přibudou desítky autobusů. Budou vozit mladé sportovce

Zajistit, aby se čtyři a půl tisíce sportovců dostalo ve správný okamžik na správné místo, je oříšek hodný zdatných profesionálů. Při olympiádě dětí a mládeže v Liberci má dopravní sekci na starosti Jan Mečíř. Bude koordinovat až 35 autobusů, 45 řidičů, 5 dispečerů a desítku dobrovolníků.

Coby dopravní koordinátor a expert se Jan Mečíř pohybuje u velkých sportovních akcí v našem regionu už od roku 2008. Podílel se spolu se svými spolupracovníky na Světovém poháru v letech na lyžích v roce 2008, na MS 2009, zimní olympiádě dětí a mládeže v roce 2010 i zimním festivalu EYOWF 2011. „Při letní ODM nehrozí výkyvy počasí, velké spady sněhu, ani závěje nafoukané přes silnici, naproti tomu budeme v červnu čelit hustší dopravě a uzavírkám kvůli opravám silnic. Ale jsem si jistý, že vše zvládneme tak, aby sportovci byli bezpečně a včas na svých místech a obyvatelé města zvýšený provoz způsobený olympiádou zaznamenali zcela minimálně,“ říká hlavní dopravní koordinátor Jan Mečíř

Srdcem dopravní sekce bude po dobu olympiády centrální dispečink v Home Credit Aréně, jehož provoz kromě sloužících dispečerů zajistí i necelá desítka dobrovolníků. Ti budou hlavně poskytovat informace o jízdních řádech a případných změnách v dopravě. Zároveň bude dispečink plnit i roli ztrát a nálezů. „Děti v autobusech občas zapomenou spoustu věcí a u nás na dispečinku se to pak schází, stačí si zavolat,“ potvrzuje dobrovolnice Andrea Mečířová, která už od roku 2017 svému tátovi s dopravními záležitostmi pomáhá. 

Oříškem bude první a poslední den

Na pomyslný start se postaví všech 35 autobusů v neděli 23. června a hned první úkol bude jedním z logisticky nejtěžších-převézt v krátkém čase více než čtyři tisíce lidí z ubytování v Liberci, Jablonci i Turnově do liberecké Home Credit Arény na slavnostní zahajovací ceremoniál. V průběhu her budou patřit mezi ty náročnější okamžiky také převozy sportovců na odpolední doprovodné programy k liberecké radnici, respektive na jablonecký Tajvan. Dispečeři si oddechnou teprve po závěrečném ceremoniálu ve čtvrtek 27. června. Ten bude stejně náročný jako ten zahajovací. V terénu se bude pohybovat pět dispečerů, aby ve spolupráci s hlídkami Policie ČR zajistili bezproblémový průjezd všem autobusům s olympijskými výpravami. 

Olympijské autobusy svezou jen akreditované cestující

Běžný převoz účastníků mezi ubytováním a jednotlivými sportovišti bude denně zajišťovat 28 shuttle busů a pro každou sportovní disciplínu je připraven vlastní jízdní řád. Ten budou mít k dispozici sportovci v mobilní aplikaci a bude vyvěšen na konkrétních autobusových zastávkách. 

„Protože většina účastníků je ubytovaná na vysokoškolských kolejích, vypravíme po dobu olympiády speciální vozy, které budou jezdit mezi arénou a kolejemi, a také mezi jabloneckým stadionem Střelnice a kolejemi. Máme v záloze i zvláštní autobus, kterému soukromě říkám „city tour“, ten bude objíždět město a svážet případné opozdilce,“ prozrazuje další možnosti dopravy Jan Mečíř a dodává, že shuttle busy jsou primárně určené pro sportovce a členy olympijských výprav. Každý se musí řidiči prokázat akreditací.

Veřejné dopravy se ODM nedotkne

Cestujících hromadnou dopravou v Liberci a Jablonci se olympiáda dětí a mládeže nijak výrazně nedotkne. „Shuttly budou sice v několika případech odjíždět ze zastávek MHD, vše ale bude řádně označené a autobusy přepravující sportovce budou mít za předním sklem viditelné logo ODM, aby to nemátlo běžné cestující,“ vysvětluje Mečíř. 

K dopravním komplikacím může dojít v okolí liberecké radnice, kde bude 24. a 25. června probíhat doprovodný program. Složitější dopravní situace se kvůli doprovodnému programu na Tajvanu dá očekávat i 26. června v okolí jablonecké přehrady. „Snažíme se ve spolupráci s policií přijmout taková opatření, abychom všem kolizním situacím předešli a domnívám se, že je vše připraveno tak aby byla zajištěna bezpečnost a maximální plynulost pro všechny účastníky silničního provozu,“ ujišťuje hlavní koordinátor a šéf dopravní sekce.

Štěstí přeje připraveným

Na systému dopravy, plánování tras a vůbec celé logistice se pracuje už od listopadu loňského roku. Vše pečlivě připravuje tým odborníků, dopravní sekce je totiž jedna z těch nejdůležitějších. „Vycházíme ze zkušeností z předešlých akcí podobného typu a zejména z konceptu, který se nám osvědčil při festivalu EYOWF v roce 2011,“ říká hlavní koordinátor Jan Mečíř. Dopravu a kvalitní vozový park pro ODM zajišťuje krajská společnost ČSAD Liberec. Pro zajištění bezpečného a bezproblémového provozu je samozřejmostí úzký kontakt celého dopravního týmu s Policií ČR a městskou policií.

Autoři

Štítky odm, dětská olympiáda, doprava, autobusy, Liberec, olympijské hry, Jablonec, Policie České republiky, Home Credit, Zimní olympijské hry, Tchaj-wan, ČSAD Liberec

V Liberci a Jablonci od neděle přibudou desítky autobusů. Budou vozit mladé sportovce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.