Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rekonstrukce tramvajové trati do Jablonce začne až příští rok

Rekonstrukce posledního úseku tramvajové trati z Liberce do Jablonce nad Nisou začne zřejmě až v polovině příštího roku. Náklady na rekonstrukci zbylého zhruba pětikilometrového úseku a prodloužení o dalších 800 metrů přes centrum Jablonce na nový terminál se odhadují na 1,2 miliardy korun. Velkou část by měly zaplatit evropské dotace.

„Prodloužení trati vnímáme jako důležité nejen z pohledu Jablonce, ale i z pohledu celého kraje, protože se tramvaj dostane až k přestupnímu uzlu. Výhoda toho bude mnohem větší než ukončení tramvajové trati tam, kde je dneska," uvedl předseda dozorčí rady dopravního podniku a liberecký radní Petr Židek (ODS). Dnes tramvajová trať končí v Jablonci u Tyršových sadů a v plánu je její prodloužení přes Soukennou ulici a Dolní náměstí na nový dopravní terminál v Kamenné ulici. Jeho výstavbu město připravuje.

Liberec s Jabloncem spojuje tramvajová trať od roku 1955 a je nejdelší meziměstskou tratí v Česku. Ročně přepraví téměř milion lidí. Modernizace trati začala v roce 2008 přestavbou terminálu městské dopravy v centru krajského města. Za přispění EU se v posledních letech do obnovy trati investovalo téměř 700 milionů korun. Modernizací postupně prošel šestikilometrový úsek z centra Liberce až k výhybně ve Vratislavicích.

Před čtyřmi lety byla dokončena i rekonstrukce kilometrového úseku od zastávky Měnírna k Brandlu u Jablonce a také konečná v Jablonci. Většina z opravené části tramvajové tratě je díky investici dvoukolejná - provoz je díky tomu rychlejší a bezpečnější. V závěrečné etapě čeká modernizace úseky tratě mezi zastávkou Kyselka a Měnírna v Zeleném údolí a dále část tramvajové tratě v úseku ulic U Nisy - křižovatka Budovatelů - Poštovní v Jablonci nad Nisou.

Autoři | Foto DPMLJ

Štítky MHD, tramvaj, DPMLJ, Liberec, Jablonec, Jablonec nad Nisou, tramvajová dráha, rekonstrukce, ODS, Evropská unie, Česko, Dolní náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce tramvajové trati do Jablonce začne až příští rok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.