Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec zvažuje zjednosměrnění ulic pro dopravu u Šaldova náměstí

Liberec zvažuje, že v centru města zjednosměrní některé ulice u frekventované křižovatky na Šaldově náměstí. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) totiž hrozí, že po postavení parkovacího domu v areálu nemocnice nastane dopravní kolaps.

Přes Šaldovo náměstí v horním centru krajského města jezdí auta do šesti různých směrů, vede přes něj i tramvajová trať. Denně komplikovanou křižovatkou projede v průměru 30 tisíc aut. „Podle dopravního specialisty může dojít v dalších letech k nárůstu v některých dnech až na 50 tisíc aut," uvedl Zámečník.

Další zátěží bude parkovací dům, který se nemocnice chystá postavit. Bude větší, než radnice čekala. „Původně byl plánován do 250 míst, ale podle posledního vyjádření má být kapacita 338 parkovacích stání, což samozřejmě zvyšuje dopravní zatížení komunikací Jablonecká a okolí," uvedl primátor. Jablonecká je jednou z ulic, která vede na Šaldovo náměstí.

Okruh s kilometrovým obvodem

Možným řešením je právě zjednosměrnění ulic. Pomyslně by tak vznikl okruh zhruba s kilometrovým obvodem, který by zahrnoval ulice Jablonecká, Komenského, Boženy Němcové, 8. března a Palachova. Začínal a končil by na Šaldově náměstí. Podle primátora ale budou prověřovat více variant. Radnice už pověřila odbornou firmu, aby připravila koncept možných úprav. „Na konci roku bychom měli vědět, jak by doprava měla být uzpůsobena," dodal Zámečník.

Parkovací dům by měl částečně vyřešit problém liberecké nemocnice s parkováním. Jeho vybudování je navíc podmínkou pro výstavbu nového pavilonu urgentní péče za 1,9 miliardy korun. Bez parkovacího domu by nemocnice nedostala stavební povolení. Stavět se začne nejdřív na přelomu letošního a příštího roku, hotovo by mělo být do roku 2022.

Autoři | Foto

Štítky Liberec, Šalďák, jednosměrky, nemocnice, Jaroslav Zámečník, primátor, Starostové pro Liberecký kraj, Božena Němcová, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec zvažuje zjednosměrnění ulic pro dopravu u Šaldova náměstí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.