Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oprava lávky u Rádla zkomplikuje dopravu na I/65 na Jablonec

Oprava turistické lávky přes frekventovanou komunikaci I/65 u Rádla zkomplikuje dopravu z Prahy na Jablonec nad Nisou. Práce začnou za týden a potrvají do poloviny září. Od 5. srpna na silnici kvůli tomu sníží v místě opravy rychlost. Řidiči ale musí počítat i s větším omezením - na nezbytně nutnou dobu stavbaři svedou dopravu do jednoho pruhu a budou ji kyvadlově řídit semafory.

Dřevěná téměř 60 metrů dlouhá a tři metry široká lávka slouží cyklistům a pěším víc než 15 let. Konstrukce spojila příkré srázy nad výpadovkou, podpírá ji jeden pilíř a drží ji ocelová lana. Turistům usnadnila cestu z hřebene Černé Studnice k hřebenu Ještědu a umožnila jim vyhnout se nebezpečné křižovatce na rušné silnici. Lávka je součástí projektu multifunkční turistické magistrály Euroregionu Nisa "Nová Hřebenovka". Místní ji ale využívají také k cestě do školy či za prací do blízkého Jablonce nad Nisou.

Oprava turistické lávky, která se přes silnici I/65 klene na šestém kilometru, si vyžádá její úplné uzavření. „Objízdná trasa pro cyklisty povede po cyklotrase 3038 přes Rychnov u Jablonce nad Nisou," řekl Petr Bláha, jednatel společnosti TAXUS, která připravuje opravu lávky. Firma má na opravu šest týdnů, kdy musí kompletně obnovit nátěr, připevnit nové oplechování hlavních nosníků a vyměnit pochozí dubové hranoly lávky.

Obnova lávky přijde zhruba na milion korun a je součástí opravy cyklostezky z Rádla do Jablonce nad Nisou. Na projekt za 2,2 milionu korun dal Liberecký kraj polovinu. Cyklostezku se obci podařilo opravit už loni. „V plánu byla už loni na podzim i lávka, kvůli počasí jsme ji ale museli o rok posunout," dodal starosta Rádla Miroslav Šikola (Aktivní a rozumní pro Rádlo).

Autoři | Foto drevenastavbaroku.cz

Štítky Rádlo, lávka, doprava, I/65, Jablonec nad Nisou, silnice, Praha, Petr Bláha, Černá studnice, Ještěd, Euroregion Nisa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava lávky u Rádla zkomplikuje dopravu na I/65 na Jablonec  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.