Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Už zítra vyjedou první elektrobusy z Tanvaldu na Smědavu, jezdit by měly každý srpnový víkend

Už zítra se poprvé vydají elektrobusy na novou turistickou linku s č. 790. Ta bude lidi vozit z Tanvaldu na Smědavu kolem Souše. Nabídne tak lidem nové možnosti, jak po Jizerkách výletit.

Zároveň se jedná o unikátní spojení, jelikož žádný autobus touto cestou doposud jezdit nemohl. „Důvodem, proč tudy doposud žádná veřejná doprava neproudila je, že silnice vede prvním ochranným pásmem vodního zdroje,“ komentuje náměstek hejtmana Jan Sviták.

Díky zapojení elektrobusu se tak nyní propojí dvě jinak poměrně oddělené části Smědavy a Tanvaldu. Autobus bude mít samozřejmě pouze sezónní režim. „Provoz elektrobusu bude v místě provozu bezemisní, navíc je konstrukcí uzpůsoben tak, že spotřeba provozních kapalin je výrazně nižší než u klasických autobusů na naftu nebo CNG,“ vysvětluje náměstek.

Linka bude v měsíci srpnu jezdit o víkendech, a to v počtu čtyř párů spojů. Zároveň jsou časy spojů vybrány tak, aby navazovaly na vlakové spoje v Tanvaldu a na autobus ze Smědavy do Frýdlantu. Jan Sviták zároveň upozorňuje, že se jedná o zkušební provoz. Sice už zkušební jízda proběhla, podle náměstka ale teprve až pravidelný provoz ukáže možnosti elektrobusu.

Foto Jaroslav Demčák

Štítky elektrobus, doprava, autobus, Souš, Tanvald, Smědava, Jan Sviták, Jizerské hory, Souš (Králický Sněžník)

Už zítra vyjedou první elektrobusy z Tanvaldu na Smědavu, jezdit by měly každý srpnový víkend  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.