Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Začíná rekonstrukce silnice v Oldřichově. Náklaďáky neprojedou, osobáky musí počítat se zdržením

V Oldřichově v Hájích začíná rekonstrukce krajské silnice třetí třídy. Pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny s výjimkou dopravní obsluhy je trasa uzavřená, do Raspenavy nebo Hejnic musí po silnici 13 přes Frýdlant. S dopravním omezením musejí počítat i řidiči osobních automobilů, silnice bude zúžená a dopravu v místě oprav budou řídit semafory. Práce budou pokračovat i v příštím roce, kdy bude trasa po nějakou dobu uzavřená pro veškerou dopravu.

Rekonstrukce komunikace začala s výrazným zpožděním, podle původních plánů se mělo stavět už od začátku prázdnin. Důvodem zpoždění byly námitky uchazečů ve výběrovém řízení na dodavatele. Zakázku kvůli tomu prověřoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), pochybení ale nenašel. „Předpoklad je, že se bude pracovat do konce listopadu. Na zimu se pak stavba přeruší a znovu začne na konci března. Skončit by pak měla na začátku října příštího roku," řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Pokud bude příznivá zima a umožní zahájit práce dřív, bude podle něj možné silnici i dřív otevřít.

Silnice přes Oldřichov je hojně využívanou trasou nejen pro osobní automobily, ale také pro kamiony mířící přes Oldřichovské sedlo do Raspenavy, Hejnic nebo Lázní Libverda. Obnova čeká zhruba tři kilometry silnice. Asi 30 miliony korun by se na akci měla podílet obec Oldřichov, která se k projektu připojí s výstavbou chodníku, schodiště u obecního úřadu a úpravami zeleně. „Hlavním cílem je zvýšení bezpečnosti chodců v obci, stavět proto budeme zhruba tři kilometry chodníku. Je to nákladná akce, budeme si na to muset půjčit," řekl starosta Oldřichova Jaromír Tichý (NEZ).

Rekonstrukce silnice v Oldřichově v Hájích patří letos k nevětším silničním stavbám v kraji. Přijde na 148 milionů korun, velkou část zaplatí evropské fondy. Na silnici se pracuje už od března, kdy obec začala stavět kanalizaci a vodovod. „Než začne plánovaná rekonstrukce, potřebovali jsme uložit ještě do silnice sítě, aby se do toho už pak nemuselo kopat. Proto jsme narychlo udělali napojení splaškové kanalizace z našeho areálu bývalé panelárny na čističku do Ekocentra. A potřebovali jsme udělat kus vodovodu u obecního úřadu a za přejezdem," doplnil Tichý.

Autoři | Foto

Štítky Oldřichov v Hájích, Oldřichov, silnice, oprava, rekonstrukce, Liberecký kraj, Raspenava, Frýdlant, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná rekonstrukce silnice v Oldřichově. Náklaďáky neprojedou, osobáky musí počítat se zdržením  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.