Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Železniční trať z Tanvaldu do Železného Brodu se dočká obnovy, vyžádá si ale několikaměsíční výluku

Železniční trať mezi Železným Brodem a Tanvaldem čeká rozsáhlá rekonstrukce. Z toho důvodu ale od 2. září potrvá až do konce listopadu na této trase výluka.

Rozsáhlá oprava železničních tratí zastaví od září vlaky na Jablonecku. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) za více než 400 milionů korun opraví trať ze Železného Brodu na Tanvald. Rekonstrukce několika mostů omezí provoz také na navazujícím úseku do Harrachova. Po dokončení v květnu příštího roku bude možné zvýšit rychlost vlaků až na 75 kilometrů v hodině. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí SŽDC Pavel Tesař.

Letos je výluka na hlavní trati mezi Železným Brodem a Tanvaldem naplánována od 2. září do 30. listopadu. Na zimu dělníci práce přeruší a znovu se na trať vrátí na jaře. Spolu se železničním svrškem se podle Tesaře dočkají opravy také nástupiště ve Velkých Hamrech a v zastávkách Spálov, Jesenný a Návarov. Součástí projektu je také úprava zabezpečovacího zařízení.

„Během výluky dojde k souvislé výměně kolejnic a také dřevěných pražců. Opraví se rovněž geometrická poloha koleje, stejně jako bezstyková kolej, která se zřídí na dalších místech,“ doplnil mluvčí SŽDC. Součástí projektu je podle Tesaře také rekonstrukce sedmi mostů, stejného počtu propustků a jedné opěrné zdi. „Naplánovány jsou také opravy přejezdových konstrukcí na šesti přejezdech, a to včetně železničního spodku. Kromě toho se obnoví systém odvodnění,“ dodal.

V souvislosti s opravami na hlavní trati čekají od 2. září do 31. října výluky i navazující trať z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Od 2. do 6. září se zastaví provoz mezi Tanvaldem a Harrachovem, následně od 6. do 21. září mezi Tanvaldem a Kořenovem a nakonec od 21. září do 31. října v úseku Desná - Dolní Polubný. „Hlavním důvodem přerušení provozu bude rekonstrukce dvou železničních mostů v Desné a sanace skalního zářezu nedaleko tamní stanice. Během první výluky navíc dojde k opravě jedné výhybky v Kořenově,“ popsal rozsah prací Tesař.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekonstrukce, železnice, Želzný Brod, Tanvald, SŽDC, Železný Brod, oprava, Správa železniční dopravní cesty, Harrachov, Pavel Tesař, okres Jablonec nad Nisou, Kořenov

Železniční trať z Tanvaldu do Železného Brodu se dočká obnovy, vyžádá si ale několikaměsíční výluku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.