Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Ceny jízdného se od listopadu zvednou, díky tomu ale bude možné zachovat všechny spoje

Rada kraje schválila na svém zasedání změny tarifu IDOL. Pro cestující to znamená nárůst cen. Ty se naposledy zvýšily v roce 2013.

Podle náměstka hejtmana pro dopravu Jana Svitáka neměl kraj jinou možnost. „Mohli jsme omezit některé autobusové a železniční spoje. Touto cestou jsme jít nechtěli, jelikož by se to dotklo zejména linek v okrajových oblastech. A proto jsme museli přistoupit k navýšení cen,“ uvedl Jan Sviták.

Od posledního navýšení cen uběhlo šest let a za tu dobu došlo ke zvýšení nákladů na dopravu, inflaci, mezd a zároveň kraj neustále zvyšuje kvalitu veřejné dopravy. To se týká například obnovy vozového parku či zlepšování dopravní dostupnosti v jednotlivých obcích. „V příštím roce se náklady na dopravu zvýší přibližně o 60 milionů korun,“ sdělil hejtman Martin Půta. Důvodem jsou zejména nové smlouvy týkající se převážně železniční dopravy.

Přestože se ceny zvýší, stále pokryjí zhruba polovinu zvýšených nákladů. Zbytek musí doplatit kraj. „I nadále tak platí, že více než šedesát procent výdajů za veřejnou dopravu financuje kraj,“ upozornil hejtman. 

Pro cestující to znamená, že si při svém cestování o pár korun připlatí. Pokud ale budou cestovat s kupóny nebo OPUSCARD, vyjde je cestování stále výhodněji než s jízdenkou papírovou. „Před touto úpravou se ceny papírových jízdenek pohybovaly zhruba v průměru ve srovnání s ostatními kraji, zato ceny s kartou OPUSCARD byly výrazně pod průměrem. Nyní bude cena klasických jízdenek o něco dražší a ceny s OPUSCARD budou srovnatelné z dalšími kraji,“ informoval Pavel Blažek, jednatel společnosti KORID LK.

Ten zároveň upozornil, že sice v loňském roce došlo v ceníku k výrazným změnám, tehdy se ale jednalo o státem nařízené slevy. Ty se dotkly dětí, studentů a seniorů nad 65 let. Aktuálně se zlevněné jízdné sice zvýší na krátké vzdálenosti, ale jen o jedinou korunu. „U síťových dokladů se částky měnit nebudou,“ dodal Blažek. Náměstek pro resort dopravy navíc uporoznil, že i přes tyto změny budou senioři a děti za jídné platit stále méně než v roce 2013.

Přehled všech změn, ceník a další informace budou zveřejněny během měsíce září na webu www.iidol.cz. Zároveň by na stránkách mělo být od října i počítadlo, které cestujícím pomůže přehledně porovnat různé varianty jízdného a doporučit nejlevnější variantu. Plánovanou změnu tarifu IDOL musí ještě schálit zastupitelstvo na konci měsíce.

Foto Flickr.com

Štítky jízdné, cena, jízdenky, doprava, autobus, vlak, Jan Sviták, Pavel Blažek, Martin Půta

Ceny jízdného se od listopadu zvednou, díky tomu ale bude možné zachovat všechny spoje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.