Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nulové mýtné v Jestřebí nebude. Musí vzniknout opatření, která zabrání kamionům místo objíždět

Liberecký kraj požádal v souvislosti se zavedením mýtného na nových úsecích o udělení výjimky na silnici I/38 z Jestřebí na hranici kraje směrem na Mladou Boleslav. Jenže ministerstvo výjimku odmítlo. Kraj se nyní musí uchýlit k nutným opatřením, aby uchránilo silnice, jež se nabízí jako objízdné trasy.

Kvůli mýtnému hrozí, že vozidla nad 3,5 tuny, kterých se mýto týká, budou využívat objízdné trasy. Dojde tak k výraznému zatížení krajských komunikací. „Vzhledem k tomu, že objízdné trasy zaberou vozidlům přibližně stejný čas, je zde velké riziko, že budou tyto trasy využívat,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Sviták.

Nyní tak Liberecký kraj bude žádat o omezení tranzitní nákladní dopravy nejen na úseku mezi Jestřebím a hranicí kraje, ale také mezi Turnovem a hranicemi kraje na silnici I/35. „Abychom mohli podat žádost, musíme mít zpracovanou projektovou dokumentaci o umístění dopravního značení,“ sdělil hejtman Martin Půta.

Nové značky by měly omezit vjezd na silnice druhé třídy, které se nabízejí jako objízdná trasa, vozidlům nad 12 tun. Mezi vytipované úseky, které by mohli řidiči využívat ve snaze ušetřit na mýtu, jsou zejména silnice mezi Mnichovým Hradištěm a Mimoní, dále do Jablonného v Podještědí a přes Svor až do Rumburku.

O omezení tranzitní dopravy na silnicích II/262 a II/270 ale nerozhoduje pouze kraj. Potřeba je i souhlas dotčených obecních úřadů s rozšířenou působností a příslušných silničních správních úřadů. „Stát chce zavést mýto od 1. ledna. Já doufám, že k osazení silnic značkami by mohlo dojít přibližně v polovině příštího roku,“ komentoval náměstek. Hejtman ale zůstává podle svých slov optimistou. „Podle mého by se to mohlo podařit už na začátku roku,“ dodal.

Foto MDČR

Štítky doprava, mýtné, Jestřebí, silnice, Liberecký kraj, Mladá Boleslav, Jan Sviták, Martin Půta, Turnov

Nulové mýtné v Jestřebí nebude. Musí vzniknout opatření, která zabrání kamionům místo objíždět  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.