Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Renovace železničního mostu u Zahrádek přijde na 50 milionů korun

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nechává zrekonstruovat přes 100 let starý železniční most přes národní přírodní památku Peklo na Českolipsku známou hlavně výskytem tisíců bledulí. Obnova ocelové konstrukce z roku 1911 přijde bez DPH na 50 milionů korun, opravu zajistí společnost Strabag Rail. Práce si vyžádaly výluku, která potrvá do konce září.

„Most pochází z roku 1898 a má tři pole. Ocelová konstrukce je o 13 let mladší. V rámci rekonstrukce bude ve druhém poli nahrazena stávající ocelová konstrukce s prvkovou mostovkou konstrukcí novou. Její hmotnost včetně konzol činí zhruba 134 tun, rozpětí je 41,4 metru a šířka 5,4 metru," popsal rozsah prací mluvčí SŽDC Pavel Tesař. Konstrukci dovezli na místo po částech, tam ji svařili a pak ji přesunuli zhruba 600 metrů po koleji nad mostní otvor.


Stavbaři sanují i spodní části stavby, jako jsou klenby, pilíře a opěry. Projekt počítá s injektáží, přezdíváním, otryskáním zdiva a spárováním. „Budou zhotoveny nové úložné prahy a prefabrikované římsy včetně zábradlí. Součástí prací na mostě jsou i přeložky inženýrských sítí a rekonstrukce železničního svršku," doplnil Tesař. Kvůli opravě nahradily vlaky v úseku Blíževedly - Česká Lípa autobusy.

Autoři | Foto SŽDC

Štítky železnice, příroda, SŽDC, Českolipsko, zahrádky, Správa železniční dopravní cesty, Strabag Rail, okres Česká Lípa, Pavel Tesař, železniční most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Renovace železničního mostu u Zahrádek přijde na 50 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.