Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do ulic Liberce vyjela benefiční tramvaj Linky bezpečí

Ulice Liberce od úterý brázdí oranžová tramvaj Linky bezpečí. Společný projekt krizové linky a dopravního podniku má Liberečany upozornit na její služby. Tramvaj každé květnové odpoledne vyrazí na trať mezi Hanychovem a Lidovými Sady. Cestující se jí můžou svést zadarmo, přes platební terminál ale mohou darovat několik desítek korun.

Linka bezpečí je nejdéle fungující linkou telefonické krizové pomoci pro děti v Česku. Od roku 1994 přijala už přes deset milionů hovorů. "Denně přijmeme kolem 650 hovorů, závažných problémů dětí řešíme denně 100 až 150," řekla její ředitelka Ivana Šatrová. Přibývá podle ní případů dětí se sklony k sebepoškozování nebo sebevražednými myšlenkami. Linka bezpečí je určena pro děti a studenty do 26 let v České republice. Bezplatná služba je dostupná na čísle 116 111 každý den v roce, 24 hodin denně a je zcela anonymní.

„Benefiční tramvaj je pro nás úplná novinka, jsme rádi, že díky partnerům ji můžeme uspořádat. Díky tomu půjdou veškeré příspěvky lidí na Linku bezpečí přímo na provoz linky, tedy na to, aby se k nám mohly děti dovolat zdarma," ujistila Šatrová. Linka bezpečí je jediná celostátní krizová linka a spousta lidí si proto podle Šatrové myslí, že je financovaná státem. "Není to pravda, jsme nezisková organizace, která je státem financovaná pouze z 50 procent, zbytek musíme získávat z darů. Loni už byl ohrožen náš provoz, jsem ráda, že teď se ta situace obrátila, ale i nadále potřebujeme podporu veřejnosti a budeme rádi za každý příspěvek," dodala ředitelka.

Liberecký dopravní podnik umožnil už loni v listopadu cestujícím platit za jízdenky ve voze bezkontaktní platební kartou. Speciálními terminály je zatím vybavena jen nová tramvaj EVO2 na lince z Lidových sadů pod Ještěd. Od července se ale systém rozšíří. Stejné terminály jsou teď v oranžové tramvaji Linky bezpečí. "Má dva a jsou speciálně upraveny na dárcovské platby pro Linku bezpečí," vysvětlil ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar. Dárce si může zvolit, zda přispěje 30 či 50 korunami. Stejně ale mohou zájemci přispět i přímo na terminálu MHD.

Benefiční tramvaj nebude jedinou aktivitou Linky bezpečí v Liberci. Konzultanti linky se vydají i přímo za dětmi do čtyř libereckých škol s interaktivním preventivním programem Linka bezpečí ve vaší třídě. Dětem nabídnou pomoc a radu s jejich trápeními. Pro zájemce bude připraven i speciální workshop V kůži konzultanta Linky bezpečí, kde si budou moci vyzkoušet, jaké to je být oporou dětem, které se potřebují svěřit a pomoci se svými problémy, jaké to je být na "druhé straně linky".

S využitím ČTK

Štítky Liberec, Linka bezpečí, dopravní společnost, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do ulic Liberce vyjela benefiční tramvaj Linky bezpečí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.