Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kvůli Valdštejnským slavnostem posílí vlaky na Frýdlant

Kvůli Valdštejnským slavnostem posílí o víkendu České dráhy všechny osobní vlaky do Frýdlantu. Pořadatelé akce, která se koná podvanácté, očekávají kolem 25 tisíc návštěvníků podobně jako v minulých letech. V sobotu 16. května posílí vlaky jedoucí od 8:30 do 18:30 čtyři jednotky RegioSpider, posílené pojedou i vlaky v neděli.

Pro ty, kdo do Frýdlantu vyrazí autem, budou ve městě připravena dvě odstavná parkoviště u bývalého Slezanu a také u firmy Silkom na Komenského nábřeží nedaleko autobusového nádraží. Auta bude možné odstavit také u nákupních center. "Čekáme, že do Frýdlantu přijedou i cyklisté, na náměstí se ale s koly nedostanou," uvedla Alena Švejdová z Městského úřadu Frýdlant. Cyklistům doporučuje, aby také využili hlavní odstavné parkoviště u bývalého Slezanu. "Tam si budou moci kolo připoutat. Odtud je to do centra dění pěšky už jen malý kousek," uvedla.

Město letos připravuje 12. ročník Valdštejnských slavností, jejich historie je ale mnohem delší. První slavnosti se ve Frýdlantu uskutečnily v roce 1910, pak byly velké slavnosti v roce 1934. Znovu se uskutečnily až o 60 let později. Programem bude žít celé město včetně zámku. Slavnosti začnou v pátek multižánrovým koncertem. Hlavní hvězdou bude skupina Mig 21. K největším lákadlům patří tradičně vojenské ležení a hlavně sobotní a nedělní historická bitva. Na válečném poli se utká kolem 500 vojáků v historických kostýmech ze zhruba 30 historických sdružení.

Novinkou letošního programu jsou prohlídky historické radnice. "Na radnici připravujeme po půlhodinách komentované prohlídky s výstupem na věž, otevřené bude i muzeum ve druhém patře. Tam se budou moci návštěvníci například podívat, jak se paličkuje krajka," doplnil vedoucí odboru kultury městského úřadu Libor Štrom. Od 23:00 je připraven program "oživlá radnice". Prohlídka bude bez komentáře, v zákoutích radnice bude ale možné potkat historické osobnosti. "Nově bude v noci otevřena věž, která nabídne nádherný výhled na noční Frýdlant," dodal Štrom.

Zdroj: ČTK

Štítky Frýdlant, slavnost, České dráhy, radnice, Mig 21

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli Valdštejnským slavnostem posílí vlaky na Frýdlant  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.