Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Benefiční tramvaj vybrala pro Linku bezpečí 60 tisíc korun

Více než 60.000 korun vybrala pro Linku bezpečí benefiční tramvaj, která od 5. do 31. května jezdila napříč Libercem. Neobvyklý projekt Linky bezpečí měl upozornit na samotnou linku, témata, s nimiž konzultanti dětem v krizi pomáhají, ale také na nezbytnost finanční podpory od široké veřejnosti.

Cestování oranžovou tramvají bylo zdarma, cestující mohli ale přímo ve voze nebo na terminálu městské dopravy přispět na činnost linky prostřednictvím bezkontaktní platební karty. "Zájem, který tramvaj u místních vzbudila, předčil naše očekávání," řekla ředitelka linky Ivana Šatrová. Velký zájem byl podle ní také o doprovodné aktivity, jako byla Linka bezpečí ve vaší škole, kdy konzultanti zamířili přímo za dětmi do čtyř libereckých škol s interaktivním preventivním programem, aby jim nabídli pomoc a radu v jejich trápení. Zájem byl také o workshop nazvaný V kůži konzultanta Linky bezpečí, kde si mohli lidé vyzkoušet, jaké je pomáhat dětem, které potřebují pomoc nebo radu.

Linka bezpečí je nejdéle fungující linkou telefonické krizové pomoci pro děti v Česku. Od roku 1994 přijala už přes deset milionů hovorů. "Denně přijmeme kolem 650 hovorů, závažných problémů dětí řešíme denně 100 až 150," řekla Šatrová. Podle ní přibývá případů dětí se sklony k sebepoškozování nebo sebevražednými myšlenkami. Linka bezpečí je určena pro děti a studenty do 26 let v České republice. Bezplatná služba je dostupná na čísle 116 111 každý den v roce a je anonymní.

"Benefiční tramvaj pro nás byla úplná novinka, jsme rádi, že díky partnerům jsme ji mohli uspořádat," řekla Šatrová. Peníze, které se vybraly, jsou určeny přímo na provoz linky. "Na to, aby se k nám mohly děti dovolat zdarma," uvedla. Linka bezpečí je jediná celostátní krizová linka a spousta lidí si proto podle Šatrové myslí, že ji financuje stát. "Není to pravda, jsme nezisková organizace, která je státem financovaná pouze z 50 procent, zbytek musíme získávat z darů," dodala ředitelka.

Liberecký dopravní podnik umožnil už loni v listopadu cestujícím platit za jízdenky ve voze bezkontaktní platební kartou. Speciálními terminály je zatím vybavena jen nová tramvaj EVO2 na lince z Lidových sadů pod Ještěd. Od července se ale systém rozšíří. Stejné terminály byly v oranžové tramvaji Linky bezpečí. "Byly speciálně upraveny na dárcovské platby pro Linku bezpečí," řekl ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar. Dárce si mohl zvolit, zda přispěje 30 či 50 korun. Stejně ale mohli zájemci přispět i přímo na terminálu MHD.

Zdroj: ČTK

Štítky Linka bezpečí, Liberec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Benefiční tramvaj vybrala pro Linku bezpečí 60 tisíc korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.