Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Známe vítěze krajského kola tradiční Dopravní soutěže mladých cyklistů

Ve dnech 4. a 5. června se na dětském dopravním hřišti v Jablonci nad Nisou uskutečnilo krajské kolo Dopravní soutěže mladých cyklistů, které uspořádal Liberecký kraj společně se statutárním městem Jablonec nad Nisou, Týmem silniční bezpečnosti, Městskou policií Liberec, Českým červeným křížem a Besipem.

Krajského kola se zúčastnilo celkem 60 dětí. Soutěží se ve dvou věkových kategoriích. Jednotlivá soutěžní družstva jsou vždy tvořena dvěma dívkami a dvěma chlapci. V první kategorii soutěžili žáci 5. a 6. ročníků a ve druhé kategorii žáci 7. a 9. ročníků ZŠ. „Děti za dva dny absolvovaly celkem pět soutěžních disciplín – znalostní test z pravidel silničního provozu, práci s mapou, zdravovědu, na jízdním kole pak předvedly jízdu zručnosti a nakolik ovládají praktické řešení dopravních situací,“ uvedl Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje.

Výsledky družstev byly dány součtem trestných bodů jejich jednotlivých členů. Vítězná družstva budou reprezentovat Liberecký kraj v celorepublikovém finále, které se uskuteční ve dnech 16. - 18. června 2015 v Chomutově a Kadani. V letošním roce v soutěži opět dominovala ZŠ Lomnice nad Popelkou. Její žáci se umístili na prvním místě v obou věkových kategoriích družstev. Rovněž tak v soutěži jednotlivců se žáci lomnické školy umístili na prvních místech.

„Dopravní soutěž mladých cyklistů bezesporu přispívá k efektivitě celého systému dopravní výchovy dětí. Liberecký kraj podporuje nejen tuto soutěž, ale i další programy, které jsou její součástí. Významně například podporujeme dopravní hřiště a výuku, která na nich probíhá. Pořádáme také vlastní programy za účelem snížení následků dopravních nehod dětí“, říká Vladimír Mastník, člen rady kraje pověřený řízením rezortu dopravy.

Jablonec nad Nisou patří mezi nejaktivnější města, které se zabývají prevencí v oblasti dopravní bezpečnosti. Jablonecké dopravní hřiště je tak celoročně velmi vytížené. V rámci dopravní výchovy, která cílí především na žáky 4. tříd základních škol, projde ročně výukou na hřišti okolo 2 500 dětí. Další děti pak projdou výukou v rámci doprovodných programů a během prázdninového programu. Ročně tak celkem hřiště navštíví přes 6 000 dětí.

„V letošním roce věnujeme dopravní bezpečnosti dětí větší pozornost. Opět otevíráme dopravní hřiště o prázdninách i pro veřejnost. Částečně ho dovybavíme novými koly a pokusíme se najít i prostředky na jeho další rozvoj. Zapojili jsme se také do celorepublikové kampaně „Chraňme Naše děti“ s cílem dostat dopravní výchovu i mezi rodiče“, uvedl Pavel Svoboda, náměstek primátora města Jablonce nad Nisou pro oblast humanitní.

Tisková zpráva

Štítky soutěž, cyklista, Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj, družstvo, Český červený kříž, Liberec, Pavel Svoboda, Vladimír Mastník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Známe vítěze krajského kola tradiční Dopravní soutěže mladých cyklistů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.