Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Revize zastavila na dva týdny lanovku na Ještěd

Skoro dva týdny bude mimo provoz lanovka na Ještěd. Dnes ji zastavila pravidelná revize. Kompletní kontrolou projdou mechanická zařízení, samotná lana se měnit nebudou. Nosné by mělo vydržet ještě šestnáct let. Tažné a přítažné lano se vymění nejspíš až v příštím roce. Znovu se lanovka rozjede v sobotu 14. listopadu.

"Sundáme kabinu, teď už ji máme v podstatě dole, sundáme z toho závěs, kompletně musíme zkontrolovat všechny čepy a ložiska. Kromě toho se dělají i nové koncovky na tažném a přítažném lanu," řekl k revizi přednosta lanovky Vladimír Štěpán. O lanovku je mezi turisty stále velký zájem. Za letošní rok přepravila 271 tisíc lidí, což je o 5 tisíc více než za celý loňský rok.

Lanovka na Ještěd jako jediná v České republice stále patří Českým drahám, ačkoliv se objevily snahy o její privatizaci. Jde o unikátní dvoukabinovou lanovku založenou na kyvadlovém systému. Jedna kabina unese 35 lidí a dokáže vyvinout rychlost 36 kilometrů za hodinu. Délka trati dosahuje 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, vrchní pod Ještědem o 400 metrů výš. V nejvyšším bodě se lanovka dostává 30 metrů nad zem. Na Ještěd jede čtyři minuty a drží ji lano o průměru pěti centimetrů. Lanovka nesloužila jenom k dopravě turistů. Zásobovala horský hotel Ještěd a pomáhala při záchraně zraněných turistů.

Lanovka byla vybudována na náklady tehdejších ČSD známou chrudimskou firmou František Wiesner. Zahájení stavby bylo dne 15. 6. 1932 a dokončená lanovka byla uvedena do provozu 27. 6. 1933. V letech 1971 až 1975 prošla lanovka zásadní rekonstrukcí, čímž se zařadila k lanovkám světové úrovně. Rekonstrukci provedla firma Transporta Chrudim a provoz rekonstruované lanovky byl zahájen 31. 12. 1975.

Foto ČD

Štítky lanová dráha, Ještěd, České dráhy, Česko, František Wiesner, Transporta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Revize zastavila na dva týdny lanovku na Ještěd  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.