Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO a VIDEO: V Rochlici se v pondělí otevřel nový kruhový objezd. Dopravní omezení po čtvrt roce skončila

Po čtvrt roce se na sídlišti v Rochlici otevřela frekventovaná křižovatka v Dobiášově ulici. Z klasického „kříže“ se díky rekonstrukci stal přehlednější kruhový objezd. Na výstavbu, která vyšla na 43 milionů korun, dostalo město evropskou dotaci. Slavnostní otevření proběhlo v pondělí hodinu před polednem.

Dobiášova ulice je dopravně nejvytíženější silnicí ve čtvrti s 10 tisíci obyvateli. Opravoval se asi půlkilometrový úsek od kruhové křižovatky s Vratislavickou ulicí až po křižovatku s Krejčího ulicí. V Pazderkově ulici došlo k navýšení o 28 parkovacích stání a dalších 15 míst přibylo v Haškově ulici. V Dobiášově ulici řidiči zaparkují na vydlážděných parkovacích pruzích.

Hlavní a na první pohled nejviditelnější změnou je vybudování kruhového objezdu v místě, kde se střetávají ulice Dobiášova, Krejčího a Pazderkova. Dříve dlouhé přechody pro chodce jsou nyní rozděleny v půlce ostrůvky. Naopak pro cyklisty jsou vymezeny samostatné pruhy.

„Do svahu, kudy si obyvatelé sídliště zkracovali cestu, jsme umístili na dvou místech schodiště. Ulici lemují vysázené stromky a keře. Nové je i veřejné osvětlení. Lépe jsou vyřešené autobusové zastávky. Autobusy MHD mají také nově vymezenou odstavnou plochu. Nebudou tak už muset parkovat podél ulice, jak tomu bylo doposud,“ uvedl náměstek pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela.

Provoz se vrátil do ulice už v pondělí. Na pravidelné trasy se o den později vrátí i autobusy MHD. Jde o linky číslo 12, 23, 35, 90 a 98. Ty se budou řídit novými jízdními řády. „Linka číslo 12 a 33 bude nově vedena, při jízdě na Broumovskou a Kunratickou, ze zastávky „Dobiášova" do nové zastávky „Ježkova" na ulici Krejčího pod čerpací stanicí Kontakt,“ dodala mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Rekonstrukce Dobiášovy ulice je součástí revitalizace sídliště, která začala před 11 lety. Největším problémem sídliště s bezmála 3400 byty jsou úzké komunikace a nedostatek prostoru k parkování. V posledních letech se investovalo hlavně do úprav ulic, parků a dětských hřišť, přibyly desítky míst k parkování. Peníze šly nejen do veřejných prostranství, ale také do modernizace panelových domů. Město v rámci IPRM Liberec - Regenerace sídliště Rochlice investovalo z evropských fondů do minulého roku 220 milionů korun, další projekty za desítky milionů korun realizuje letos.

Foto Jan Pešek a Jan Král

Štítky kruhový objezd, Liberec VI-Rochlice, sídliště, parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO a VIDEO: V Rochlici se v pondělí otevřel nový kruhový objezd. Dopravní omezení po čtvrt roce skončila  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.