Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obnovení přímého spojení do Polska přes Harrachov je ohroženo

Obnovení přímého spojení po železnici z Liberce přes Harrachov do Sklářské Poreby v Polsku, které bylo naplánováno na 13. prosince, je stále ohroženo. České dráhy na svém webu od úterý uvádějí, že všechny mezistátní vlaky budou v úseku od Harrachova do Polska bez náhrady odřeknuty, a to od 13. prosince až do odvolání. Podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové oznámení museli vydat, i když jednání s polskou stranou ještě neskončila.

"Z technických důvodů byl včera (úterý) poslední den možné úpravy informačních systémů - železniční stanice, vozidla, odjezdové tabule a IDOS. Výluka je jediný způsob, jak cestující nemást informací o přímých vlacích do Polska a zároveň kdykoli provoz obnovit," uvedla.

České dráhy na trati z Liberce do Harrachova využívají moderní vlaky Stadler, které ale nemají potřebná povolení k provozu v Polsku. "Intenzivní jednání s polským partnerem pokračují. Zájmem Českých drah je, aby přímé vlaky Liberec - Szklarska Poreba v neděli 13. prosince vyjely," uvedla Pistoriusová.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN) je přístupem Českých drah rozčarován a odmítá variantu, že by přímé vlaky do Sklářské Poreby neměly 13. prosince vyjet. "To bych považoval za mimořádně nešťastné vyústění situace, kdy se dva roky jedná ze všemi možnými partnery a výsledkem bude naprostá nedohoda," řekl dnes novinářům.

Na obnovení přímého spojení se dohodl Liberecký kraj s Dolnoslezským vojvodstvím. Trať mezi Harrachovem a Sklářskou Porebou byla od roku 1945 pro dopravu uzavřená. Pravidelné vlaky se na ni vrátily v srpnu 2010, po rekonstrukci, která stála 138 milionů korun. Zatím se ale musí v Kořenově přestupovat. Spojení do Sklářské Poreby dosud zajišťuje společnost GW Train, které smlouva vyprší 12. prosince. České dráhy by měly provoz převzít o den později.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky Polsko, Harrachov, České dráhy, Liberec, Liberecký kraj, Martin Půta, IDOS, Starostové a nezávislí, Szklarska Poręba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnovení přímého spojení do Polska přes Harrachov je ohroženo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.