Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Cesta z Liberce na Turnov bude pomalejší, ale nebude třeba známka

Cesta z Liberce do Turnova bude pro řidiče od Nového roku o několik minut delší, na čtyřpruhové silnici nebudou ale potřebovat dálniční známku. Dosavadní R35 mezi Libercem a Ohrazenicemi bude nově silnicí první třídy, povolená rychlost se sníží ze 130 na 110 kilometrů v hodině. Podle primátora Tibora Batthyányho (ANO) tak Liberec bude bez rychlostního spojení na Prahu.

Liberec bude jediným krajským městem v zemi, které nemá rychlostní silniční ani železniční spojení do hlavního města, řekl Batthyány na dnešním jednání s ministrem dopravy Danem Ťokem (ANO). Liberec spolu s vedením Libereckého kraje usiluje o to, aby byla silnice zařazena mezi dálnice. Ťok to dnes nevyloučil.

Silnice první třídy se z R35 stane kvůli změně zákona o pozemních komunikacích, kterou se od roku 2016 ruší kategorie rychlostních silnic. Většina z nich se převede do kategorie dálnic se stejným režimem zpoplatnění. Výjimku tvoří podle informací z ministerstva dopravy vedle R35 Liberec - Ohrazenice také dosavadní R63 Bystřany - Řehlovice, která bude také nově vedena jako silnice první třídy.

"Myslím, že to bude past na řidiče, kteří jsou léta zvyklí tam jezdit stotřicítkou," řekl ke snížení rychlosti na 110 kilometrů v hodině náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Díky této změně se ale zároveň zvýší rychlost na čtyřpruhu dál z Liberce na Chrastavu, kde bude možné jet stodesítkou až k Bílému Kostelu, a také na silnici 14 z Liberce na Jablonec až ke křižovatce s Kunratickou.

Ministr dopravy dnes ale nevyloučil, že by se úsek z Liberce na Ohrazenice mohl zařadit k dálnicím. "Já to musím samozřejmě probrat na úřadě, protože pro to měli naši pracovníci na strategii a infrastruktuře, plus lidi z Ředitelství silnic a dálnic, své důvody a chci to s nimi prodebatovat," řekl Ťok novinářům. Když budou pro změnu rozumné důvody, tak podle něj není důvod primátorovi a kraji nevyhovět, čímž by se úsek stal dálnicí. "Od Nového roku už to ale nebude," upozornil ministr.

Liberec s Turnovem a hlavním městem spojuje čtyřproudá silnice od roku 2004, mezi rychlostní komunikace byla ale silnice od Liberce zahrnuta od roku 2008. Největším problémem úseku jsou podle odborníků zatáčky, které parametrům dálnice neodpovídají. Poloměry oblouků byly někde projektovány jen na rychlost 80 kilometrů v hodině. Při vyšší rychlosti kombinované se špatnými klimatickými podmínkami jsou některá místa nebezpečná. I proto je na trase na několika místech rychlost snížena na 110 nebo až na 90 km/h.

Autoři | Foto archiv

Štítky Liberec, silnice, Turnov, Ohrazenice, ANO 2011, dálnice, Dan Ťok, Praha, Liberecký kraj, Marek Pieter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cesta z Liberce na Turnov bude pomalejší, ale nebude třeba známka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.