Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký kraj chce nové vlaky pro další tratě, koupí je dopravci

Liberecký kraj chce v příštích letech pořídit moderní vlaky pro další regionální železniční tratě. Stejně jako u předchozích zakázek by měli nové vlaky nakoupit dopravci, kteří zakázky získají. Předběžně se počítá s pořízením deseti až 12 motorových vlaků každý za 60 až 80 milionů korun. Zakázka tak může být za 600 milionů, ale také bezmála za miliardu korun. Z toho 85 procent by ale mohla krýt dotace EU.

V dotačním programu by na pořízení nových vlaků mělo být podle ministerstva dopravy zhruba 20 miliard korun, polovina pro regiony. Jen Jihomoravský kraj chce přitom sám nakoupit vlaky za 7,1 miliardy korun, což by z dotací odčerpalo šest miliard. "Je zřejmé, že očekávaná celorepubliková dotační alokace kolem deseti miliard korun nemůže spravedlivě pokrýt potřeby všech krajů současně. Je tedy důležité o tom včas jednat," řekl dnes liberecký hejtman Martin Půta (STAN).

Liberecký kraj podle Půty rozhodně sám nakupovat nebude. Liberecký kraj už připravuje veřejné soutěže pro regionální linky, kde v roce 2019 skončí smlouvy s Českými drahami. Se soutěžemi jsou v kraji dobré zkušenosti. Už dnes dopravci vzešlí z tendrů zajišťují provoz 46 procent regionálních tratí. Z Liberce přes německou Žitavu do Varnsdorfu v Ústeckém kraji a také z Liberce do Drážďan jezdí německý Vogtlandbahn.

Na takzvané Jizerskohorské železnici, která zahrnuje železniční dopravu ve Frýdlantském výběžku, z Liberce na Harrachov a dál do polské Sklářské Poreby a také ze Smržovky do Josefova Dolu, zase České dráhy. Na těchto tratích jezdí na základě veřejných zakázek moderní nízkopodlažní vlaky, schopné jet až stokilometrovou rychlostí. Pořídili je sami dopravci právě pro tyto zakázky. Třeba České dráhy, které od prosince 2011 jezdí na Jizerskohorské železnici, pro ni nakoupily 16 moderních vozů Stadler pro 70 sedících pasažérů za 878 milionů korun. Dalších 17 vozů stejné firmy tehdy koupil dopravce pro Vysočinu. Na nákup za 1,776 miliardy korun přispěla zhruba půl miliardou korun Evropská unie.

Liberecký kraj teď připravuje nové tendry pro hlavní tratě, které vedou do sousedních krajů. Domluvený už je s Ústeckým krajem. "My budeme soutěžit linku z Liberce přes Českou Lípu do Děčína a Ústecký kraj linku z Lovosic přes Litoměřice do České Lípy," řekl již dříve jednatel společnosti Korid LK Pavel Blažek. Soutěž se připravuje i pro trať z Liberce přes Turnov do Semil a možná i dál do Královéhradeckého kraje. Tam se však teprve jedná. Kraj chce pro tyto trasy sedm nových vlaků s kapacitou 120 sedících pasažérů a další tři až pět vlaků pro linky z Turnova a České Lípy do Mladé Boleslavi, spojující Liberecký a Středočeský kraj.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Evropská unie, dotace, Liberec, České dráhy, Martin Půta, Ministerstvo dopravy České republiky, Ústecký kraj, Česká Lípa, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce nové vlaky pro další tratě, koupí je dopravci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.