Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecký kraj dá letos do oprav silnic půl miliardy korun, je to méně než loni

Liberecký kraj plánuje letos rekonstrukce krajských komunikací druhých a třetích tříd za půl miliardy korun. Je to méně než polovina loňských investic, kdy se v kraji opravily silnice za 1,1 miliardy korun. To se ale dokončovaly poslední opravy po povodních, které přišly na zhruba 530 milionů korun. Novináře o tom dnes informoval hejtman Martin Půta (STAN).

"Za klíčový považuji letos začátek projektu od zámku Frýdlant po zámek Czocha, který by měl vyřešit hlavní dopravní trasy na Frýdlantsku," řekl Půta. V rámci česko-polského projektu chce kraj opravit a rozšířit zhruba 24 kilometrů silnic nižších tříd ve Frýdlantském výběžku. Jejich rekonstrukce bude stát odhadem 270 milionů korun, z toho 243 milionů by mohlo být z dotace. Vykácet bude třeba zhruba 500 stromů, kraj se ale zavázal, že do roku 2018 nechá vysázet trojnásobek nových.

Kraj připravuje také řadu rekonstrukcí silnic, na než má ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) přislíbeno 127 milionů korun, ke kterým chce přidat dalších 130 milionů ze svého. "Tady považuji za nejdůležitější a nejvíc viditelnou rekonstrukci silnice v okolí Troskovic a hradu Trosky, protože je to jedna z turisty nejvíc navštěvovaných lokalit v kraji a ty silnice jsou tam opravdu zoufalé," dodal hejtman.

Zahájit by se měly i některé stavby financované z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Opravy by se měla dočkat na Českolipsku silnice z obce Okna směrem na Kokořínsko a k hranicím se Středočeským krajem a také okružní křižovatka v Semilech, připravuje se také úprava silnice druhé třídy v Jilemnici. "Do programu jsme už přihlásili rekonstrukci komunikace v Jablonném v Podještědí, v úseku od silnice I/13 po železniční přejezd. Práce by měly začít v červnu," doplnil radní pro dopravu Vladimír Mastník (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj počítá letos s příjmy a výdaji 2,61 miliardy korun. Investice plánuje za zhruba miliardu korun, polovina bude směřovat do komunikací. Investice chce kraj zajistit z vlastních prostředků a s využitím dotací státu a EU, s dalším zadlužováním se nepočítá. Na konci roku by tak měl krajský dluh klesnout na zhruba 798 milionů korun. Na každého ze svých zhruba 439.000 obyvatel pak bude kraj dlužit v průměru 1855 korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky silnice, Liberecký kraj, rekonstrukce, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Státní fond dopravní infrastruktury, Evropská unie, Frýdlant, Frýdlantsko, Vladimír Mastník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj dá letos do oprav silnic půl miliardy korun, je to méně než loni  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.