Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nová spojnice Liberce a Jablonce se začne stavět za měsíc

Obyvatelé Liberce a Jablonce nad Nisou by se po letech měli konečně dočkat dokončení rychlého silničního spojení, jehož výstavba začala už před 14 lety. Práce na posledním úseku - rekonstrukci silnice přes Kunratice, začnou v březnu. Přípravné práce na dokončení 2,5 kilometru dlouhého úseku začaly už předloni v prosinci kácením stromů. Teď stavba výrazně zkomplikuje provoz mezi oběma městy, silnice by totiž měla být od konce března pro dopravu zcela uzavřená.

Stavební firma podala žádost o uzavření silnice na 26 měsíců, až do května 2018. "Je to žádost o úplnou uzavírku s tím, že by objízdné trasy byly vedeny přes Vratislavice po silnici první třídy pro osobní dopravu a pro nákladní dopravu po silnici D35 a I/65 přes Rádelský mlýn," řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp.

Liberecký kraj podle Čápa zvažoval žádost, aby byla uzavírka vždy na zimní měsíce přerušena. Po jednáních se zhotovitelem, policií a koordinátorem dopravy od toho ale upustil. "Znamenalo by to velké komplikace pro cestující a hlavně nás zhotovitel přesvědčil o tom, že to není možné technicky," dodal Čáp.

Nová spojnice z Liberce přes Kunratice do Jablonce je přeložkou silnice I/14, která dnes vede přes Vratislavice. První studie rychlostního spojení Liberce a Jablonce, které by odvedlo tranzitní dopravu mimo zástavbu, vznikla už v roce 1990. Stavba však začala až v roce 2002, protože na náročný projekt dlouho nebyly peníze. Zatím je hotovo pět kilometrů čtyřproudé komunikace, která stála 1,5 miliardy korun.

Nová spojnice obou měst má podle posledních čísle vyjít na zhruba 360 milionů korun. Více něž dvoukilometrový úsek plánovaný od kruhového objezdu v Kunraticích na Lukášov bude téměř kompletně veden po trase současné silnice III/29024. Projekt počítá s téměř kilometrovým stoupacím pruhem, podchodem pro pěší a dvěma mosty přes údolí. V Lukášově pak bude muset vzniknout kruhový objezd. Pro autobusy bude u firmy Novoplastik zrekonstruována otočka autobusů včetně nástupiště a výstupiště. Do provozu má být uvedena nejpozději v prosinci 2018.

Autoři | Foto ŘSD

Štítky Liberec, silnice, Jablonec nad Nisou, doprava, Kunratice, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Lukášov, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová spojnice Liberce a Jablonce se začne stavět za měsíc  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.