Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec upravil vyhlášku pro zkoušky taxikářů

Liberec od července upraví pravidla pro složení zkoušky, která je podmínkou pro práci taxikáře ve městě. Novelu vyhlášky schválilo liberecké zastupitelstvo. Novela zkracuje čas pro vykonání zkoušky i lhůtu pro opakování. Méně náročná bude také při přezkoušení.

Povinnost úspěšně absolvovat zkoušku mají taxikáři v Liberci zakotvenou ve vyhlášce od roku 2003. Zkouška se skládá z místopisu, právních předpisů a obsluhy taxametru. Dosud musel neúspěšný žadatel čekat dva měsíce, než ji mohl opakovat. Od července se tato lhůta zkrátí na 14 dnů. Na polovinu, ze 120 minut, se zkrátí i doba pro vykonání zkoušky. "Z praxe provádění zkoušek vyplývá, že dvouhodinový termín je nepřiměřeně dlouhý a není využívaný," řekl liberecký primátor Tibor Batthyány (ANO).

Poslední novinkou bude úleva při opakování zkoušky po skončení platnosti osvědčení, které je vydávané na deset let. Po řidičích bude nově vyžadovány jen znalosti právních předpisů. Dnes je potřeba složit i zkoušku z místopisu. "Řidič taxislužby, který jezdí ve městě minimálně deset let, zná město už dokonale a zkouška by byla neopodstatněnou zátěží. Právní předpisy se ale neustále vyvíjení a požadavek na jejich znalost je na místě," dodal primátor.

V Liberci je evidováno 175 řidičů taxi a 120 vozidel. Vyhrazených parkovacích míst je pro ně ve stotisícovém městě 37. Nejlukrativnější jsou ve Fügnerově ulici a na náměstí Dr. E. Beneše, kde může stát najednou 21 vozů taxi. Radnice nedávno posuzovala návrh, aby taxikáři nemuseli skládat test z místopisu. Vedení města to ale odmítlo. Primátor to již dříve zdůvodnil tím, že zákazníci často používají k určení cíle místní zažité názvy nebo významné stavby. "Což, když si (řidič taxi) nacvaká do navigace, tak to nemusí najít," uvedl primátor.

Autoři

Štítky Liberec, právní předpis, primátor, Tibor Batthyány, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec upravil vyhlášku pro zkoušky taxikářů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.