Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z Liberce vyjel dnes poprvé přímý letní vlak k Máchovu jezeru

Z Liberce vyjel dnes v 9:44 poprvé přímý vlak k Máchovu jezeru. Jezdit bude do konce prázdnin, ale jen o víkendech a svátcích. Využít ho mohou i cyklisté, počet míst pro kola je ale omezený na sedm, řekl dnes Pavel Blažek, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v Libereckém kraji. Jedna cesta přijde na 50 korun, jízdenky se prodávají přímo ve voze.

Spokojena je s novým spojením starostka Doks Eva Burešová: "Určitě nám to může přivést nové turisty, kteří sem dorazí poměrně jednoduchou cestou." Mezi prvními cestujícími, kteří v dnešním parném dni k Máchovu jezeru vyrazili, byl i Kamil Zahradník s rodinou. "Zůstaneme tam až do zpátečního odjezdu vlaku," řekl muž. Autem k Máchovu nejezdil. "Takhle si tam můžu dát i pivo," pochvaloval si. Z Doks vlak v podvečer odjíždí v 16:56.

"Máchovo jezero a vůbec oblast Dokska je jednou z nejvíc navštěvovaných turistických oblastí, tak jsme přemýšleli, jak ji více zpřístupnit lidem z Liberce. Ten spěšný vlak ráno do Doks a navečer zpátky nám přijde jako ideální turistická varianta a trochu to navazuje i na úspěch turistického vlaku do Sklářské Poreby," řekl liberecký hejtman Martin Půta, který dnes vlakem k Máchovu jezeru také vyrazil. Letošní provoz je podle hejtmana zkušební, nevyloučil ale, že může být spojení v příštím roce i častější. "Záležet bude na zájmu cestujících," dodal.

Kromě cíle cesty je zajímavá i sama trať, po níž vlak na Českolipsko jede. "Je to takový ještědský semerink, který prochází přes malebné údolí Noviny, jsou tam nádherné bučiny a významný viadukt přes údolí, takže se tam naskýtají krásné výhledy," popsal trasu Blažek. S kolem není podle něj nutné jet až do cílové stanice, dobrou volbou je vystoupit třeba v první stanici v Křižanech, odkud vede pohodlná cyklostezka k Hamerskému jezeru.

Vlak staví také v Jablonném v Podještědí, Mimoni nebo Brništi. Do České Lípy ale nejede. "Jede po tzv. Žizníkovské spojce, kde obvykle osobní vlaky nejezdí," vysvětlil Blažek. Do České Lípy podle něj vlak nejede mimo jiné i proto, že se tam v letošním roce rekonstruuje železniční stanice. "Vlak by se v toto chvíli do nádraží nevešel, protože některé koleje jsou vyloučeny," dodal.

Autoři

Štítky Liberec, Máchovo jezero, Pavel Blažek, Liberecký kraj, Doksy, Eva Burešová, Martin Půta, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Liberce vyjel dnes poprvé přímý letní vlak k Máchovu jezeru  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.