Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Obsazenost parkovišť v Liberci budou moci řidiči sledovat přes internet

Nejspíš už v říjnu spustí město projekt, díky kterému bude monitorována obsazenost parkovacích míst na vybraných parkovištích v horním centru Liberce. Pomoci k tomu mají speciální senzory, které nechá město v nejbližších dnech nainstalovat nejprve na zhruba 200 parkovacích míst. Údaje budou nejprve sloužit pro interní účely. Později bude aktuální obsazenost míst viditelná on-line na webu města a v poslední fázi projektu uvidí každý řidič aktuální obsazenost parkovišť na dopravním značení.

„V rámci pilotního projektu budou vybraná parkovací místa vybavena čidlem pro komunikaci s Centrem sledovanosti, které bude v grafické podobě přístupné široké veřejnosti na webu města. Díky monitoringu parkovišť tak řidiči uvidí aktuální obsazenost jednotlivých parkovacích míst online.  Aktuální obsazenost parkovišť se bude v budoucnu promítat také na dynamickém dopravním značení, které chystáme v rámci naváděcího systému na parkoviště v centru,“ řekl primátor Tibor Batthyány (ANO) s tím, že údaje z Centra sledovanosti budou řidičům k dispozici i skrze mobilní aplikaci.

Vedení města nakonec upustilo od původně uvažovaného vybudování vlastní sítě pro zajištění přenosu dat. „Museli bychom si zajistit servis dalších společností, což by do procesu mohlo přinést komplikace. Proto využijeme technologii parkovacích čidel podle návrhu společnosti ČD - Telematika,“ vysvětlil náměstek primátora pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela (ANO).

Parkoviště v Liberci tak budou monitorovaná a řidiči budou mít aktuální informace. „Řidiči díky tomu nebudou muset projíždět centrem sem a tam a hledat volné místo, ale pojedou tzv. na jistotu,“ řekl náměstek primátora pro technickou správu majetku Tomáš Kysela s tím, že do naváděcího systému by měla být po předchozím odsouhlasení spolupráce na projektu ze strany vlastníků zahrnuta i parkoviště v obchodních centrech OC Forum a OC Plaza. Městská parkoviště totiž nemají bůhvíjakou kapacitu, a obě centra nabízí asi 1300 parkovacích ploch.

Podle primátora Liberce pak neustálé hledání volného místa zbytečně zvyšuje provoz v centru města. „Současná absence nebo nedostatečné provedení naváděcího systému na jednotlivá parkoviště tuto situaci dále komplikuje a je potřeba tento stav řešit,“ řekl Tibor Batthyány. 

Za technologii, která bude monitorovat obsazenost parkovacích míst, zaplatí vedení města zhruba milion korun. Podobnou částku bude stát také zajištění provozu na pět let.

Foto pixabay.com

Štítky Liberec, parkování, projekt, ANO 2011, Tibor Batthyány, Internet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obsazenost parkovišť v Liberci budou moci řidiči sledovat přes internet  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.