Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecký kraj má první silnici z gumoasfaltu. Nový povrch výrazně snižuje hluk

Liberecký kraj dokončil opravu vozovky krajské silnice druhé třídy v Horní Polici na Českolipsku. Nově zrekonstruovaný kilometrový úsek má na povrchu gumoasfalt. Slavnostní ukončení stavby se uskuteční v úterý 25. října od 9:00 hodin v Horní Polici, nám. Odboje.

„Jedná se o první úsek silnice v Libereckém kraji, kde jsme použili asfaltové směsi modifikované pryžovým granulátem. Díky nim dojde k výraznému snížení hluku na silnici,“ říká krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník (SLK).

Stavbu, která vyšla a necelých osm milionů, prováděly Vodohospodářské stavby. Celá rekonstrukce probíhala od 8. srpna do 17. října. Práce se podařilo dokončit o dvacet dní dříve, než bylo uvedeno ve smlouvě.

Modifikovaný asfalt se vyrábí smícháním silničního asfaltu a pryžového granulátu z ojetých pneumatik ve speciálním míchacím zařízení. Nabobtnalý pryžový granulát asfalt zahustí a modifikuje. Pojivo tak získá pružnost, nízkou citlivost vůči vysokým a nízkým teplotám a vysokou odolnost proti stárnutí a únavě. Pojivo lze použít zejména tam, kde silniční asfalty nemohou odolat účinkům současných změn počasí a dopravnímu zatížení.

Svoje místo nachází gumoasfalt hlavně v hustě zalidněných lokalitách, neboť snižuje hlučnost při odvalování pneumatik po povrchu až o 9 dB. Asfaltové směsi s přídavkem gumové pryže také snižují brzdnou dráhu vozidel, snižují riziko smyku a zamezují tvorbě kolejí v jízdní stopě. Při srovnání s asfalty modifikovanými běžnými polymery je asfaltová směs sice ve výrobě dražší, ale tím, že umožňuje snížit tloušťku asfaltové vrstvy na komunikaci, je ve finále levnější

Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, silnice, Horní Police, okres Česká Lípa, Vladimír Mastník, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj má první silnici z gumoasfaltu. Nový povrch výrazně snižuje hluk  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.