Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Další dopravní omezení. Rekonstrukce přejezdu uzavře pro kamiony cestu přes Frýdlant

Rekonstrukce železničního přejezdu uzavře od pondělí pro kamiony nad 12 tun cestu přes Frýdlant a Habartice na Liberecku směrem do Polska. Uzavírka tam potrvá až do 31. října. Kamiony budou muset jezdit po objízdných trasách přes hraniční přechody v Harrachově nebo Hrádku nad Nisou. Po dobu uzavírky budou policisté na česko-polské hranici v Habarticích a také v Mníšku na Liberecku nepřetržitě dohlížet na to, aby kamiony na silnici 13 vůbec nevjížděly.

Důvodem uzavírky na silnici 13 je pokračující oprava železničních tratí na Frýdlantsku. Projekt Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) přijde včetně DPH na zhruba půl miliardy korun. Zahrnuje rekonstrukci staničního zabezpečovacího zařízení v Raspenavě a Frýdlantu a také traťového zabezpečovacího zařízení v úsecích Mníšek u Liberce - Raspenava, Raspenava - Frýdlant a Raspenava - Bílý Potok pod Smrkem i zabezpečení přejezdů. Pracuje se také na modernizaci kolejišť a nástupišť ve Frýdlantu a Raspenavě. "Nabídneme lepší komfort nástupu v železničních stanicích," řekl už dříve oblastní ředitel SŽDC v Hradci Králové Vladimír Filip.

Přejezd v Žitavské ulici ve Frýdlantu podle starosty Dana Ramzera (ODS) úpravy potřebuje. "Přejezd sice prošel rekonstrukcí po povodních v roce 2010, kdy ho voda zcela zdevastovala, vůbec tam ale není řešen přechod chodců, potřeba je tam natáhnout také inženýrské sítě," řekl Ramzer. Po dobu úprav zůstane přejezd uzavřený pro veškerou dopravu. Pro osobní automobily, autobusy a nákladní automobily do 12 tun povede objízdná trasa přes Větrov a Hág. Těžké kamiony, kterých na Frýdlantsku od května přibylo kvůli uzavírce mostu u Bogatyně v Polsku, tudy ale neprojedou.

Uzavírka bude podle policistů zkouškou na zimu, kdy na Frýdlantsku čekají v souvislosti se zvýšenou kamionovou dopravou velké problémy. Při intenzivnějším sněžení pravidelně vázne doprava na Albrechtickém kopci, a tak budou na trase připraveny sklopné značky, které kamionům zabrání sjet ze silnice 35 směrem na Frýdlant a také vjet tam z Polska přes přechod v Habarticích. "V tomto případě budou kamiony směrovány na hraniční přechod v Hrádku nad Nisou, protože v případě uzavření Albrechtického kopce bude pravděpodobně nesjízdná i silnice 10 na Harrachov," doplnil Řehák.

Autoři | Foto Martina Petrášková

Štítky Frýdlant, silnice, Habartice, Liberecký kraj, Polsko, Raspenava, Harrachov, Hrádek nad Nisou, Mníšek nad Hnilcom, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další dopravní omezení. Rekonstrukce přejezdu uzavře pro kamiony cestu přes Frýdlant  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.